VIDEO Osječani prosvjedovali zbog velikog požara: "Tražimo da se javno objavi krivac"

Foto: Borna Jakšić/PIXSELL

Dvjestotinjak građana okupilo se danas na Trgu Slobode u Osijeku u 5 do 12 na mirnom prosvjednom skupu pod nazivom "Za zdravlje nas i naše djece", tražeći imena krivaca za ekološku katastrofu koja se dogodila nakon požara u tvornici za preradu plastike Drava International. Skup je organiziran na inicijativu građana predvođenih Katarinom Berki, koja je rekla da je prosvjed organiziran zbog nerada institucija i nemara vlasnika tvornice.

"Tražimo da se javno objavi tko je krivac za ovu ekološku katastrofu, da se javno kažu sve činjenice bez prikrivanja, a da se krivci kazne po zakonu", poručila je Berki zahtijevajući od nadležnih odgovor je li ova ekološka katastrofa mogla biti spriječena boljim radom inspekcije.

 

"Ekološka katastrofa pokazala je veliku slabost našeg sustava"

Od stručnjaka se očekuje da objasne kakva je zdravstvena i ekološka situacija na području požarišta, kakav će utjecaj imati na pitku vodu te kada će se i kako sanirati cijelo područje zdravstvene ugroze. Berki je istaknula da se očekuju i odgovori tko će i kako nadoknaditi štetu svima koji su je pretrpjeli i koji će imati dugoročne posljedice na svojim poljoprivrednim dobrima.

"Tražimo izmjene zakona i pravilnika koji reguliraju skladištenje i uporabu potencijalno opasnih materija i sirovina, a koji bi ubuduće mogli spriječiti ovakve ekološke katastrofe kao i bolju kontrolu", istaknula je napomenuvši da se hitno trebaju evidentirati sve slične potencijalne ekološke opasnosti na području Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka, kao i cijele Hrvatske.

Predsjednik udruge Zeleni Hrvatske Zdravko Peko rekao je da istrage predugo traju i da nema jasne slike kolike su ugroze tla i vode, a još se ne zna smiju li se konzumirati poljoprivredni proizvodi.

"Ekološka katastrofa pokazala je veliku slabost našeg sustava. Srećom, vatrogasci su učinili velik posao", istaknuo je Peko držeći da je forenzika morala biti obavljena puno prije. Nakon nešto više od jednog sata prosvjednici su se mirno razišli s Trga slobode.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.