VIDEO Plenković: Ova sezona požara je puno zahtjevnija od prethodnih

Screenshot: Index

U NACIONALNOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI održana je sjednica vlade. Konferenciju ste uživo mogli pratiti na Indexu. 

Plenković je na početku govorio o predstavljanju kandidata za potpredsjednika vlade te se zahvalio Mariću na njegovoj zadnjoj sjednici. Nakon toga je govorio o požaru.

"Tema koja nije dobra je veliki požar na području Šibenika koji se nije dogodio zadnjih šest godina. Bili smo s cijelim nizom ljudi, najveći požar, suša, vjetar. Zahvaljujem svima koji su se angažirali na požrtvovnosti. Mi ćemo u tom smislu sagledati štete", kazao je. "Nadamo se da ćemo sve naše sposobnosti staviti u funkciju, jer je ova sezona znatno teža, i da ćemo sve sastavnice staviti u funkciju", rekao je Plenković i rekao da srećom nema ljudskih žrtava.

 

U pripremi podrška

Zahvalio se svima koji su sudjelovali u gašenju požara. "Mi ćemo sagledati štete i pripremiti podršku koja će ići prema Gradu Šibeniku i Šibensko-kninskoj županiji", rekao je Plenković. 

Kaže da je ova sezona požara puno zahtjevnija od prethodnih.

Zakon o sigurnosti prometa na cestama

"Vlada je odlučila da zastanemo s izglasavanjem dok se ne nađe rješenje. Tražili smo ministre Božinovića i Beroša da razgovaraju s obiteljskim liječnicima. Obiteljski liječnici su zadovoljni, našli smo soluciju koja je dobra", rekao je Plenković. 

O brodogradnji 

"U 3. maju je izgrađen treći brod čiju je izgradnju država pratila jamstvima. Poslali smo poruku povjerenja kad smo dali još jedno jamstvo za brod, ali pod uvjetom restrukturiranja 3. maja", rekao je Plenković. "Omogućili smo 3 godine zaposlenosti i funkcioniranja 3. maja", rekao je. 

"Vodit ćemo računa i o drugim brodogradilištima", rekao je Plenković. 

Osobe s invaliditetom oslobađaju se javnobilježničkih pristojbi

Sukladno preporuci Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom sve osobe s invaliditetom ubuduće će biti oslobođene plaćanja javnobilježničkih pristojbi, predlaže Vlada izmjenama Zakona o javnobilježničkim pristojbama.

Izmjenama se predlaže i da se materija Tarifa javnobilježničkih pristojbi izdvoji iz sadržaja Zakona te bi tarife propisivala Vlada Uredbom, kako je to uređeno i za upravne i sudske pristojbe. Zakon se usklađuje i s važećim prekršajnim zakonodavstvom, a usklađuju se i novčani iznosi iskazani u kunama s uvođenjem eura kao službene valute u Hrvatskoj.

Akcijski plan 

Vlada je na sjednici usvojila i akcijski plan za provedbu inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast u Republici Hrvatskoj za razdoblje 2022. - 2023. koji sadrži 16 mjera i 47 aktivnosti.

"Donošenjem ovog plana potvrđuje sa dugoročna orijentiranost Vlade ka podupiranju načela transparentnosti, borbe protiv korupcije, osnaživanja građana i korištenja prednosti novih tehnologija kako bi tijela javne vlasti na svim razinama bila učinkovitija i odgovornija te se stvorili preduvjeti za učinkovitije i inovativnije pružanje javnih usluga", rekla je potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga.

Radi pružanja pomoći žrtvama napada na katoličke vjernike u nigerijskom gradu Owo te jačanja borbe protiv progona vjernika i vjerskih manjinskih skupina u svijetu, Vlada je donijela odluku o upućivanju humanitarne pomoći u ukupnom iznosu od 30.000 eura. U napadu koji se dogodio 5. lipnja stradalo je najmanje 50 ljudi, a među stradalima je bilo i djece.