VIDEO Počelo suđenje bivšem hajdukovcu koji se svađa sa splitskom udrugom oko prostora u centru grada

Foto, Video: Adria Art Anale

KONAČNO se u sudnici splitskog Općinskog suda pojavio Darko Miladin, bivši hajdukovac, kojeg je Grad Split tužio zbog prostorije koju je koristila udruga Adria Art Annale. Grad Split traži da Miladin vrati prostoriju. Dobio ju je prije godinu dana privremeno, jer uređuje hotel u susjedstvu. Soba graniči s njegovim prostorijama pa ju je trebao obnoviti. Ubrzo je, međutim, zazidao prolaz koji vodi do prostorije i od tada traje sukob s udrugom AAA. Sve se događa u srcu Dioklecijanove palače. Lani su turisti u jeku sezone gledali nemile scene i slušali povišene tonove, psovke i vrištanje. Policija je dolazila barem deset puta.

Miladin i predsjednik udruge Antej Jelenić neki dan su imali bliski susret kod Zlatnih vrata prepun napetosti. Jelenić je tvrdio da su ga Miladin i još dvojica pokušali napasti pa su odustali kada ih je počeo snimati mobitelom. Miladin je, pak, pozvao policiju. Danas u sudnici nije bilo nikakvih problema, Miladin i Jelenić čak su uspjeli kroz vrata sudnice u isti tren proći jedan uz drugog. Malo su se dulje pogledali, i to je bilo sve.

Miladin i njegov odvjetnik Mario Vuković najprije su pokušali osporiti legitimitet udruge navevši u odgovoru na tužbu da je udruga brisana iz registra.

"To je njihova smicalica", kazao je Antej Jelenić, predsjednik udruge AAA. Odvjetnik Goran Poljak istaknuo je kako su već priložili ispis iz registra u podnesku za svojstvo umješača, koje im je sud na kraju i priznao. Jelenić je objasnio da je u pitanju bila pogreška, jer su zamijenjeni za nekakvu udrugu dragovoljaca.

Prije ročišta - performans

Odvjetnik Darka Miladina naveo je kako su ih dobrovoljno uveli u posjed. Predložio je grafološko vještačenje potpisa udruge AAA. Podsjetio je kako je Grad Split sudjelovao u postupku utvrđenja prava vlasništva u korist RH. Grad Split se jasno očitovao da umješač nema ugovor o zakupu prostora, izvršen je povrat prostorije RH, što je očito iz isprava, naveo je Vuković.

"Odvjetnica Grada Splita Mirna Veža i naš odvjetnik odgovorili su da ovi njihovi argumenti nemaju nikakvo uporište budući da se radi o posjedovnoj tužbi, a u trenutku podizanja tužbe neposredni, odnosno, posredni posjednik bili su AAA i Grad Split. Sudac Anto Božinović potvrdio je da se u pet strana odgovora na tužbu tuženik uopće nije očitovao o smetanju posjeda. Sljedeće ročište zakazano je za 13. veljače. Nadamo se da će brzo biti donesena privremena mjera te uzurpatoru biti naloženo da vrati prostoriju prvobitno stanje", kazao nam je Jelenić.

Prije samog ročišta, članovi udruge izveli su mali performans pred sudom. Pokušali su u sud unijeti i sliku, no spriječila ih je pravosudna policija.

"Želimo ukazati na potpunu diskrepanciju između umjetnosti i institucije pred kojom se nalazimo. Naš prostor je uzrupiran, a većina institucija podržava grabež i pohlepu. Umjetnost otvara veliki duhovni prostor, u njemu ima mjesta za svakoga. To je jezik osjećaja. Želimo pokazati taj kontrast i poručiti da umjetnost kuca na vrata svih institucija i da se moraju mijenjati", poručio je Jelenić. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.