VIDEO Pogledajte snimke mora u Vranjicu: "Ovo je ekološka katastrofa"

Foto i video: Dalmacija Danas, Dalmatinski portal

PRIJE manje od mjesec dana mještani Vranjica u organizaciji građanske inicijative "Mjesto koje hoće živjeti – 2020" održali su prosvjed brodicama u Sjevernoj luci kako bi iskazali nezadovoljstvo nerješavanjem ekoloških pitanja u Vranjičkom bazenu.

Danas je to područje pogođeno novim ekocidom, javlja Dalmacija Danas. Nešto iza 12:30 sati velika količina nepoznatog sredstva puštena je u more te je došlo do stvaranja tolike količine pjene da se površina mora gotovo uopće ne vidi.

Uzrok zagađenja službeno je nepoznat, a što se dogodilo, pokušao je objasniti jedan od radnika na remorkeru koji se nalazi uz silos.

"Aktivirao se protupožarni sustav s pjenom koji se nalazi u silosu. On se više ne može zaustaviti dok ne procuri sve. Tekućina je razgradiva i u dodiru s vodom pretvara se u pjenu. Nije riječ o ekocidu", rekao je.

"Ekološka katastrofa"

Dalmatinski portal pitao je lučkog kapetana u Splitu Željka Kušteru zna li što o tome.

"Ako je prijavljeno, inspektor će pogledati o čemu je riječ", kazao je lučki kapetan.

Kontaktirali su i Lučku upravu Split, a ravnatelj Vice Mihanović bio je na prosvjedu i dao podršku. O pjeni u moru ispred Sjeverne luke ne zna ništa, ali će njegovi ljudi provjeriti o čemu je riječ.

"U ovoj ekološkoj katastrofi koja se svaki dan događa u Vranjicu, u predgrađu Splita, nitko ne pomaže! Sve institucije prebacuju krivnju. Mislim da je više dosta i da nas treba shvatiti ozbiljno! Ovo je vrhunac!" ogorčeni su mještani Vranjica.

Župan: Radi se o protupožarnoj pjeni

Kako je župan Blaženko Boban izjavio za Hinu, do izlijevanja protupožarne pjene je došlo nakon što se u silosu u Sjevernoj luci iznenada aktivirao protupožarni sustav, zbog čega su sada na terenu inspektori Lučke uprave i Lučke kapetanije te inspektori Zaštite okoliša. 

"Za sada se utvrđuje sastav pjene, no ne bi trebao biti ekološki opasan jer se radi o protupožarnom sustavu koji je predviđen za gašenje požara na moru. No ipak treba pričekati i vidjeti što će analize pokazati", kratko je rekao župan Boban.

Pročitajte više