Požar u Sloveniji noćas gasilo 800 vatrogasaca: "Ovo je najveći požar u povijesti"

Screenshot: Slovenske novice

VIŠE od 800 slovenskih vatrogasaca se tijekom noći borilo s požarom na Krasu. Vjetar, koji je glavni krivac za brzo širenje vatrene stihije, jučer navečer je oslabio, no vatrogasci strahuju da bi ponovno mogao ojačati. 

 

"Vjetar se brzo mijenja, smanji pa opet pojača", rekao je voditelj noćne vatrogasne intervencije Stanko Močnik i dodao da je situacija trenutno pod kontrolom.

No nove vatrogasne postrojbe i dalje stižu u regiju Kras, piše 24ur.

"Situacija s vjetrom se brzo mijenja pa bi se mogla pogoršati"

"Zbog umora i iscrpljenosti vatrogasaca, posebice nakon jučerašnjeg dana, hitno su potrebne rotacije ekipa", priopćili su iz Civilne zaštite.

Močnik je dodao da je ujutro aktivirana dodatna pomoć te da bi na mjesto događaja trebali stići i helikopteri slovenskih snaga.

"Situacija s vjetrom se brzo mijenja pa bi se mogla pogoršati", rekao je.

Jučer je u regiji Kras evakuirano stotinjak ljudi na području naselja Sela na Krasu, Hudi Log, Korita na Krasu, Nova vas i Miren, gdje se požar približio i mirenskom dvorcu. Stanovnici su se do večeri mogli vratiti svojim kućama. 

 

"Jednostavno nismo mogli disati. Vatra je već bila pred kućama, morali smo napustiti domove", rekli su mještani. 

"Ovo je najveći požar u povijesti Slovenije"

Zapovjednik Civilne zaštite Srečko Šestan rekao je da nikada nisu imali toliko vatrogasaca noću na terenu. S vatrom se tijekom dana borilo gotovo 1300 ljudi, među kojima i 1000 vatrogasaca. Kada je vatra počela prijetiti kućama, angažirane su dodatne snage. Šestan je ocijenio da je to najveći požar u Sloveniji do sada.

"Trenutno je situacija na Krasu pod kontrolom, nema jakog vjetra što olakšava gašenje požara jer se vatra ne širi. Naravno, situacija se može brzo promijeniti jer je najavljeno nevrijeme", napisao je jutros ministar obrane Marjan Šarec dodavši da u gašenju požara cijelo vrijeme sudjeluje i slovenska vojska.

"Vojska od jučer pomaže s opskrbom vodom, smještajem, pozvan je i vojni sanitet, a obavit će i pregled termokamerom kako bi se otkrila skrivena žarišta. Osigurat će i obroke za postrojbe na terenu. Po potrebi ćemo poslati i vojnike", kazao je Šarec.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.