Video: Preminuo glumac iz "Naše male klinike" i "Lud, zbunjen, normalan" Žan Marolt

U 45. GODINI života u Sarajevu preminuo je glumac Žan Marolt kojega je hrvatska publika u posljednje vrijeme mogla pratiti u serijama "Naša mala klinika" i "Lud, zbunjen, normalan".

Marolt je rođen u Sarajevu gdje je i završio Akademiju scenskih umjetnosti. Stalno zaposlenje imao je u Kamenom teatru 55, a ističu se njegove uloge u predstavama Buba u uhu, Umri muški, Kidaj od svoje žene, Ujak Vanja. Glumio je i u mnogim filmovima. Jučer je preminuo nakon duge i teške bolesti.

Najbolji mladi glumac Europe

1997. godine Marolt je za ulogu u filmu "Elvis" dobio nagradu za najbolju glavnu ulogu, a njegovu uspješnu karijeru obilježilo je i nagrada za najboljeg mladog glumca  Europe u francuskog gradu Angiersu.

Glumio je u stranim filmovima "Lov u Bosni" i "Nema problema" talijanskog redatelja Giancarla Bocchija. Zapažen je bio i u filmovima Inat, Tunel, Mliječni put i drugi. Kao domaću uspješnicu mnogi su mu istaknuli glumu u filmu "Dobro uštimani mrtvaci".

Nesuđeni sportaš

U mladosti se Marolt bavio sportom te je bio najbolji mlađi junior u BiH i treći u Jugoslaviji u bacanju kladiva. Karijera mu je prekinuta u trećem razredu gimnazije kada je ozlijedio leđa.

Nakon gimnazije upisao se na Elektrotehnički fakultet, no želja za glumom bila je jača te se "iz prve" upisao na Akademiju scenskih umjetnosti. Svoju diplomu glumca dobio je 1989. godine nakon čega je najviše vremena proveo na televiziji.

Stalni član Kamenog teatra je od 1992. godine

Stalni član Kamenog teatra postao je 1992. godine, a kritičar Vojislav Vujanović za njega je izjavio da je "glumac specifičnog senzibiliteta, koji se ne da usporediti i predstavlja dragocjenost za bosanskohercegovačko kazalište".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.