VIDEO Restart koalicija predstavila plan za socijalnu politiku

Screenshot: SDP Hrvatske

PREDSJEDNIK SDP-a i lider Restart koalicije Davor Bernardić predstavio je socijalnu politiku SDP-a. 

Pridružili su mu se politički tajnik SDP-a i koordinator za VI. izbornu jedinicu Davorko Vidović te članovi Savjeta za socijalnu politiku prof. dr. sc. Nino Žganec i dr. sc. Marija Alfirev, a govorila je i europarlamentarka Biljana Borzan. 

"Beskompromisna borba protiv siromaštva, modernizacija sustava socijalne skrbi, osiguranje dostojnog života jednakih, sustavna briga za stručnjake zaposlene u sustavu socijalne zaštite'', rekao je Bernardić

"Na tragu onoga što je u Europi već niz godina prisutno, mi želimo prijeći iz takozvane socijalne države u državu socijalnog ulaganja, odnosno socijalnog investiranja. Ključna odrednica tog načela jest upravo da se socijalni troškovi ne doživljavaju društvenim balastom, nego investicijom u ljudski kapital‘‘, rekao je Žganec.

Žganec kaže kako treba bitno unaprijediti položaj osoba starije životne dobi. "Danas široko govorimo o deinstitucionalizaciji, ali briga za starije se ne treba dovoditi u isti kontekst s tim. U suradnji sa zdravstvom treba proširiti palijativnu i hospicijsku skrb te uvesti pravedan sustav financiranja tih usluga", kaže. 

Planiraju ukinuti outsourcing u javnom, ali i državnom sektoru

Namjera im je donijeti i novu nacionalnu politiku za mlade. "Treba jačati mjere zapošljavanja, a želimo uvesti i fond za kreditiranje učenika i studenata. Veliki naglasak će biti i na poticanju stambenog zbrinjavanja mladih", rekao je Žganec. 

"Ukinut ćemo outsourcing u javnom i državnom sektoru", rekao je Vidović dodavši kako ne žele da žrtve uvijek budu radnici. 

"Kad se uvodio predatorski kapitalizam, zaboravilo se da smo živjeli u društvu s visokom razinom samoupravnosti, koje i danas provode neka razvijena društva", kaže Vidović. 

Europarlamentarka Borzan govorila je o ugradnji dizala u postojeće zgrade. "Moram reći da je ova tema bila jedna od top tema što se tiče interesa građana. U Hrvatskoj se nalaze tisuće zgrada koje imaju više od četiri kata, a nemaju dizalo. U 12 tisuća zgrada građani su se izjasnili kako želje ugradnju dizala", kaže Borzan dodavši kako se nakon toga počela natezati s HDZ-om kako bi sredstva izvukli iz EU fondova. 

"Ja sam dobila odgovor od Europske komisije i rekli su kako se pristupačnost mora uvesti", kaže Borzan dodavši kako je to obaveza za buduću SDP-ovu vladu. Kaže kako to ne radi samo radi teže pokretnih osoba nego je investicijski potez koji ima višestruku korist. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.