VIDEO Šestoro djece bez roditelja preživjelo puna dva mjeseca u ruševinama Alepa

Screenshot: Youtube/Caritas

ŠESTORO djece, uključujući bebu od 9 mjeseci, preživjelo je samo puna dva mjeseca u ruševinama sirijskog grada Alepa.

Djeca, koja su ostala bez oca i majke pronašli su humanitarni djelatnici Caritasa 2. veljače te uz pomoć organizacije Catholic International Development Charity (CAFOD) smjestili u sirotište na tajnoj lokaciji, javlja Daily Mail.

"Ja se sad brinem za svih"

Mohamed (12), Hanadi (10), Ibrahim (9), Doha (6), Zakaria (5) i devetomjesečni Yamen ostali su bez roditelja kad im je otac, pobunjenički borac Slobodne sirijske vojske nestao, a majka uhićena kao njegova "suučesnica", pri kraju krvave bitke za istočni Alep.

"Ne bojim se živjeti ovdje", rekao je spasiocima hrabri Mohamed, koji je unatoč svojoj dobi preuzeo ulogu glave obitelji, i dodao: "Naš dom je uništen. Ne znam zašto je naša majka uhićena. Ja se sad brinem za svih."

Skupljali bakar za hranu

Spasioci su ih pronašli u očajnim uvjetima: šćućurene ispod prljavih pokrivača na prvom katu napola razrušene zgrade u istočnom Alepu, u prostoriji ispunjenoj mirisom izmeta i mokraće. Stubište je bilo gotovo zakrčeno komadima betona otpalima sa krova. Čitava četvrt u kojem su se nalazili ostala je u silovitom bombardiranju sirijskih i ruskih snaga bez struje, vode, grijanja, bez ijedne škole ili bolnice.

Djeca su preživljavala tako što bi pretraživali ruševine i skupljali ostatke bakar koji bi potom trampili za hranu i vodu kod trgovaca koji su se nakon završetka borbi vratili u istočni Alep. "Jeli smo samo jednom dnevno, ujutro. Obično samo kruh. Nekad bi dobili hranu od humanitaraca", opisao je Mohamed stravičnu situaciju u kojoj su se nalazili on i njegova braća i sestre.

"Prije rata, ja i Mohamed smo išli u školu. Ostali nikad nisu išli u školu", dodala je njegova sestra Hanadi.

Nitko ne zna što im je s roditeljima

Mohamed je prepričao kako je njihov dom uništila barel-bomba sirijske avijacije: "Čuli smo snažnu eksploziju i bilo nas je jako strah. Bilo je mnogo krhotina i dima i osjetili smo miris klora. Spasili su nas susjedi i doveli ovamo."

Njihov brat bio je mjesecima bez pelena pa su ga brisali maramicama i papirom. "Miris izmeta je bio užasan", rekao je Patrick Nicholson, ravnatelj komunikacije za Caritas International. "Sva su djeca bila prekrivena prljavštinom."

Jedan sirijski humanitarni radnik opisao je kako je lice istraumatizirane bebe uvijek bezizražajno: "Nikad ga nisam vidio kako se smiješi. Mislim da nije vidio nikoga (kako se smiješi) koga bi mogao imitirati."

Nitko ne zna što se dogodilo s njihovim roditeljima, gdje se nalaze i jesu li uopće živi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.