VIDEO Širi se snimka Rafalea s hrvatskim grbom

Screenshot: TikTok

DRUŠTVENIM mrežama se širi snimka koja navodno prikazuje borbene avione Rafale F3-R namijenjene Hrvatskoj. Na snimci se vidi kako je na rep postavljen hrvatski grb, dok se na trupu nalazi oznaka borbene postrojbe. "Možemo Vas izvijestiti kako je riječ o autentičnim fotografijama, što je u skladu s definiranim aktivnostima u okviru provedbe projekta nabave i uvođenja aviona Rafale u operativnu uporabu u Oružane snage Republike Hrvatske", odgovorili su na naš upit iz MORH-a.

@martinovic_tony #france #croatia #rafalef3r #dassault #topgunmode #fyp #foryou ♬ Top Gun: Danger Zone - Geek Music

Ugovor o kupnji francuskih borbenih lovaca potpisan je u studenom 2021. godine, a potpisala su ga dvojica ministara obrane, Mario Banožić i Florence Parly. Tada je dogovoreno da će Hrvatska avione platiti 1.1 milijardu eura.

Trebali biti isporučeni u prvoj polovici sljedeće godine

Ministarstvo obrane je u svibnju objavilo da su piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izveli prve samostalne letove na avionima Rafale u Francuskoj. Francuski veleposlanik Gaël Veyssière je mjesec prije toga izjavio kako je cilj da borbeni lovci u Hrvatsku stignu u prvoj polovici 2024. godine. 

"To će se odviti tako što će avioni u drugoj polovici godine, kad hrvatski piloti i mehaničari budu do te mjere spremni, postupno prijeći u ruke hrvatskih vlasti u Francuskoj i čim bude dovoljno aviona u toj skupini, recimo šest, hrvatski će piloti u hrvatskim zrakoplovima doletjeti ovamo. Tada će biti potpuno u službi hrvatskih vlasti", naveo je tom prilikom.

Obuka naših pilota provodi se u znamenitoj vojnoj bazi Mont-de-Marsan na jugozapadu Francuske u Akvitaniji, ali i u drugoj vojnoj bazi Saint-Dizier, smještenoj između Pariza i Strasbourga. Tijekom ove godine obuku bi trebalo proći 90-ak pilota, tehničara i inženjera HRZ-a. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.