VIDEO Spašeni američki speleolog: "Laknulo mi je kad sam u špilji čuo glas Hrvata"

Mark Dickey, američki speleolog za kojeg je početkom mjeseca bila organizirana jedna od najvećih speleoloških akcija spašavanja, stigao je u Hrvatsku. Dickey je 2. rujna zapeo u trećem najdubljem špiljskom kompleksu Morca u Turskoj, a akcija spašavanja trajala je devet dana. Bio je suvoditelj tima koji je mapirao novi prolaz u špilji, a usred akcije, na dubini od oko 1200 metara, doživio je krvarenje u probavnom traktu.

Jednu od ključnih uloga u spašavanju odigrali su hrvatski spasioci, pripadnici HGSS-a, koji su uspostavili sustav komunikacije unutar špilje. Kako se danas moglo čuti na konferenciji za novinare na kojoj je sudjelovao i spašeni speleolog, prije nego što je došao tim iz Hrvatske poruke poslane unutar špilje stizale su do primatelja u roku od 12 do 24 sata. Pripadnici HGSS-a uspostavili su sustav Cave-Link, nakon kojeg je komunikacija jako ubrzana.

"Laknulo mi je kada je stigao hrvatski tim"

"Bilo mi je jako drago kada sam čuo glas hrvatskog speleologa kojeg poznajem. Laknulo mi je znati da je stigao hrvatski tim", rekao je Dickey kojeg je spašavalo oko 150 ljudi iz cijelog svijeta, uključujući 22 Hrvata.

"Hvala hrvatskom timu spasilaca, zadovoljan sam što sam ovdje s njima. Hvala i hrvatskom narodu. Uvjeti su doista bili loši, imao sam veliku potporu i pomoć i drago mi je što vam mogu reći da sam se uspio izvući", dodao je.

S njim je bila i njegova zaručnica Jessica Van Ord koja je odigrala jednu od ključnih uloga u spašavanju. Ona mu je pomogla da se spusti užetom do takozvanog bivka, mjesta na kojem je postavljen svojevrsni tabor i gdje je mogao leći i čekati liječnike i spasioce. Način na koji ga je spuštala hrvatski su spašavatelji pokazali na konferenciji.

 

"Vrtjelo mi se, bilo mi je loše i osjećao sam kao da moram na WC. Odjednom sam se počeo znojiti. Imao sam osjećaj da ću izgubiti svijest", opisao je Dickey trenutak u kojem je krenulo krvarenje, a srećom, s njim je tada bila njegova zaručnica.

"Za to smo trenirali u Hrvatskoj"

"Kada smo ga doveli na sigurno, pitala sam ga što treba. Samo je rekao: 'Privatnost'. Tada sam znala da je jako loše. Pustila sam ga samog da dođe k sebi. Kada sam se vratila do njega, odmah sam shvatila da se radi o unutarnjem krvarenju po stvarima koje je ostavljao za sobom", rekla je Van Ord.

"Bilo mi je teško, brinula sam o njemu, ali istovremeno sam morala organizirati operaciju spašavanja pa nisam mogla stalno misliti na to kako mu je. No, bilo nam je puno lakše jer smo i sami spasioci, neke stvari koje smo radili u akciji spašavanja učili smo upravo ovdje, u Hrvatskoj", dodala je.

U Hrvatsku je stigao jučer, a rekao je da je došao busom te da je imao kartu u jednom smjeru. "Ne znam što ću dalje, nemam nikakav plan. Drago mi je da sam ovdje, ovdje se dobro osjećam", rekao je Dickey.

HGSS-ovac: Mark je naš prijatelj

"Odmah smo znali o kakvoj je teškoj akciji riječ i da će to spašavanje dugo trajati. Mi smo odmah počeli s pripremom za odlazak. To je 2400 kilometara koje morate proći u par dana, a znali smo da u Turskoj ne postoji služba koja je trenirala za takvo spašavanje.

Mi u Hrvatskoj to znamo jer imamo četiri jame dublje od 1000 metara, poznajemo dobro prilike u speleospasilačkim i speleološkim krugovima u Europi i šire, a Mark je naš prijatelj s kojim smo mnogo puta bili na ekspedicijama i akcijama spašavanja", rekao je dopročelnik HGSS-a Marko Rakovac.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.