VIDEO Srušeni dimnjaci na zagrebačkom Črnomercu

Foto: Hina

TOČNO u podne srušena su dva dimnjaka na zagrebačkoj Ciglani. Srušeni su zbog potresnih oštećenja nosive konstrukcije.

> Sve ste mogli pratiti na Indexu

Dimnjaci su srušeni kontroliranom eksplozijom. Zvuk eksplozije nije bio jako glasan, a nakon detonacije podigla se prašina. Vatrogasci su nekoliko minuta nakon toga počeli zalijevati vodom mjesto gdje su srušeni dimnjaci. Zasad se čini da je sve dobro prošlo.

 

Prije rušenja slijedile su izjave.

> Tekstualni prijenos izjava čitajte ovdje

 

Dimnjaci su oštećeni u potresu

Na lokaciji bivših Ciglana Zagreb, pored okretišta tramvaja na Črnomercu, napušteni je industrijski kompleks s dva dimnjaka na adresi Ilica - Ciglanska ulica 7.

Dimnjaci su na istočnom i zapadnom dijelu glavne zgrade s pećima za ciglu. Visina zapadnog dimnjaka je 49.8 metara, a visina istočnog dimnjaka je 62.2 metra. 

Zbog lanjskih potresa, 22. ožujka i 29. prosinca, dimnjaci su oštećeni. Zbog oštećenja narušena im je stabilnost te predstavljaju opasnost od djelomičnog ili cjelovitog rušenja pa se danas izvelo kontrolirano rušenje.

Minirat će se

Odabrana metoda rušenja miniranjem je rotacijom oba dimnjaka u smjeru sjeverozapada. Smjer je odabran s obzirom na okolinu i mogućnost pada u slobodan prostor te zaštitu objekata koji su u funkciji, uz najmanje oštećenje objekata ciglane. Projektant je bio Nikola Miletić, ovlašteni inženjer građevinarstva.

Zatvoren terminal Črnomerec

Autobusni i tramvajski promet u zoni terminala Črnomerec bit će obustavljen od 10 do 13 sati. Tramvajske linije 2, 6 i 11 te pojedine autobusne linije prometovat će skraćeno do Zapadnog kolodvora, dok većina autobusnih linija neće prometovati. U Ilici kod kućnog broja 288 prometovat će se prema privremenoj regulaciji, od 11:45 do 12:15.

Do 13 sati prometna policija i Zagrebačke ceste d.o.o. uspostavljaju privremenu regulaciju prometa.

Stanari u neposrednoj blizini Ciglane danas od 11 do 13 sati trebali bi napustiti svoje stanove ili poslovne prostore, odnosno fizički se premjestiti u prostore udaljene najmanje 200 metara od zgrade Ciglane. Prije napuštanja stanova i poslovnih prostora potrebno je otvoriti prozore orijentirane prema mjestu miniranja, a rolete zatvoriti kako bi se spriječio ulaz prašine u prostorije. Zbog moguće prašine preporučuje se ukloniti rublje s balkona i prozora.

 Sve faze miniranja bit će označene zvučnim signalima – sirenom:

Prvi signal – jedanput dugo – kad su minske bušotine napunjene i začepljene, sve osobe koje nisu uključene u radove na miniranju moraju se udaljiti iz područja miniranja i otići u zaklon
Drugi signal – dva puta dugo – mine su pripremljene za paljenje
Treći signal – tri puta dugo – koji se daje najmanje jednu minutu poslije drugog signala, a objavljuje početak paljenja mina
Četvrti signal – jedanput kratko – objavljuje završetak miniranja i daje se nakon što palitelj mina provjeri da na radilištu nema nikakvih opasnosti

Nakon četvrtog signala prometna policija otvorit će blokirane prometnice, a građani se mogu vratiti u stanove i na radna mjesta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.