VIDEO Teolog protiv Vatikanskih ugovora: "Želite li davati novac pedofilima?"

Foto: Index

DANAS u 11 sati u blizini Trga bana Jelačića u Zagrebu, na križanju Bakačeve i Cesarčeve ulice, održan je prosvjedni skup pod nazivom Raskid! 6.

Prosvjednici su se okupili zbog Vatikanskih ugovora, za koje smatraju da negiraju odredbu Ustava Republike Hrvatske kojom su vjerske zajednice odvojene od države. Organizator prosvjeda je inicijativa Pokret za sekularnu Hrvatsku. Okupilo se 100-tinjak ljudi.

Teolog i potpredsjednik udruge Liberos održao je govor.

"Stojim iza ovoga, podržavam raskid Vatikanskih ugovora. Moja poruka je da ovo nije prosvjed protiv Boga niti protiv Crkve. Ovo je prosvjed protiv ugovora koji uzimaju nekoliko stotina milijuna kuna. Zašto nam se isplati ulagati u Crkvu, a ne u znanost? Pogledajte skandale koje imamo, pogledajte korupciju... Smatrate li da je u redu davati novce crkvi dok pedofili slobodno hodaju?", rekao je.

"Nijedna vjera ili uvjerenje ne smije biti favorizirano"

"Republika Hrvatska je sekularna država u kojoj svi građani imaju ista prava i obaveze, a religijske institucije moraju poštivati zakone - jednako kao i sve ostale. Neophodno je poslati jasnu i glasnu poruku vlasti da građani Hrvatske žele biti punopravni građani, a ne potlačena masa o kojoj političari i hijerarhija Katoličke crkve odlučuju daleko od očiju javnosti, donoseći odluke koje su protivne našim interesima", piše u priopćenju Pokreta za sekularnu Hrvatsku.

"Naš stav je da taj izbor treba ostati u sferi privatnog te da nijedna vjera ili uvjerenje ne smije biti favorizirano i podržavljeno nauštrb drugih građana Republike Hrvatske.

Ne želimo nastavak netransparentnog financiranja crkvenih institucija sredstvima iz državnog proračuna i novcem svih građana. Ne želimo obrazovanje u službi religijske indoktrinacije. Ne želimo diskriminaciju građana utemeljenu na njihovim svjetonazorima. Ne želimo zaštitu svećeničke pedofilije veleizdajničkim ugovorima.

Ne postoji malo ili puno sekularnosti, niti je ona agresivna ili umjerena. Ili jesi ili nisi. Sekularnost nikome ne smanjuje niti oduzima prava, već ukida nezaslužene povlastice kojima se drugima oduzimaju prava", stoji u nastavku priopćenja.

Na prosvjedu su govorili i političari koji podržavaju inicijativu i koji su u ime svojih stranaka i dosad o tome javno govorili. Među njima su Snježana Kirinić, Rada Borić, Marijana Bijelić, Renato Petek, Luka Baričić i Alan Sorić te Goran Beus Richembergh i Anka Mrak Taritaš.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.