VIDEO Ekološka katastrofa u BiH, rijekom Drinom plutaju tisuće kubika otpada

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

TISUĆE kubnih metara otpada plutaju u Drinskom jezeru na samom ulazu u Višegrad. Ogromna količina stigla je rijekom Lim iz Crne Gore te pritokama Drine iz gradova Gornjedrinske regije.

Sve što su rijeke pokupile na svojim obalama i s divljih deponija ili što je bačeno iz čistog nemara danas se nalazi u Drinskom jezeru. Plastika, boce, različiti predmeti i otpad plutaju jezerom. Procjene su da je na branu u Višegrad stiglo oko četiri tisuće kubnih metara otpada uslijed pucanja lančanice koja nije mogla izdržati ogroman pritisak.

Nedjeljko Perišić, direktor Hidroelektrane Višegrad, izjavio je novinarima da ovaj problem traje već desetljećima, a sve što se moglo učinili su vlastitim snagama učinili kako ne bi doveli u pitanje rad Hidroelektrane.

Upozorio je također da se u gornjem toku rijeke Drine nalaze desetine tisuća kubika plutajućeg otpada koji dolazi pritokama Pračom, Tarom, Pivom, a najviše rijekom Lim.

U HE Višegradu i dalje gaje nadu da će se u rješavanje ovog problema uključiti više institucije, i iz Srbije i Crne Gore, iz kojih dolazi plutajući otpad. 

Radnici Hidroelektrane na Drini sutra bi trebali početi s uklanjanjem plutajućeg otpada koji se nalazi na kruni brane Hidroelektrane Višegrad, a koji je tu dospio pucanjem gornje lančanice, čime je ugrožena i proizvodnja električne energije.

Iz ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a ranije danas rečeno je da će hitno inicirati sastanak s novim resornim ministrima u vladama Srbije i Crne Gore kako bi se pronašlo rješenje za desetke tisuća metara kubnih plutajućeg otpada.