VIDEO Turci razvili moćni borbeni avion pete generacije. Danas je imao prvi let

Screenshot: X

KAAN, turski borbeni zrakoplov pete generacije, obavio je danas svoj prvi let. Objavljen je i video na kojem se vidi kako KAAN prvo polijeće, a zatim se nakon obavljenog leta vraća u zračnu bazu u sjevernoj Ankari, piše Reuters.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je u svibnju prošle godine objavio koji naziv će nositi novi zrakoplovi. "Turska je sada prisutna na svim poljima. Na kopnu, u moru, zraku i svemiru", poručio je tada turski čelnik tijekom manifestacije Stoljeće budućnosti, koju je organizirala Turska zrakoplovna industrija (TAI).

Turska, članica NATO-a, pokrenula je 2016. projekt TF-X kako bi proizvela nacionalni borbeni zrakoplov. Turska tvrtka TUSAS potpisala je 2017. s britanskom tvrtkom BAE Systems ugovor vrijedan 125 milijuna dolara o razvoju nove generacije borbenog zrakoplova. 

Planiraju proizvoditi i domaće motore

"S KAAN-om naša zemlja neće imati samo borbeni zrakoplov pete generacije već i tehnologije koje ima malo zemalja u svijetu", poručio je Haluk Gorgun, čelnik turske Uprave za obrambenu industriju (SSB). Zrakoplov bi u početku trebala pokretati dva motora General Electric F110, koja se koriste i na zrakoplovima F-16. 

Gorgun je istaknuo kako Turska planira pokrenuti serijsku proizvodnju domaćih motora. Očekuje se da bi proizvodnja mogla započeti 2028. godine. Inače, Turska je nedavno sklopila dogovor o kupovini 40 borbenih zrakoplova F-16 i 79 kompleta za modernizaciju postojećih borbenih zrakoplova. 

Cijeli proces je bio obilježen brojnim zastojima. Sjedinjene Države su u prosincu 2020. uvele sankcije turskoj obrambenoj industriji jer je Ankara nabavila ruski raketni sustav S-400. Amerikanci su tada izbacili Tursku iz programa nevidljivih borbenih zrakoplova F-35, gdje je Ankara bila i proizvođač i kupac.

Turska je također zainteresirana za kupovinu 40 zrakoplova Eurofighter Typhoon, koje zajednički proizvode Njemačka, Velika Britanija, Italija i Španjolska.