Račan na Indexu kod Mazzocca: Plenković može biti najuspješniji u povijesti

Screenshot: Index

SAMO 17 dana nakon izbora, uz posebne epidemiološke mjere i bez nazočnosti predsjednika Republike, danas se konstituira novi, 10. saziv Hrvatskog sabora od stjecanja neovisnosti. Konstituira se izborom svog predsjednika, a to će drugi put biti Gordan Jandroković koji sabor vodi od svibnja 2017. godine.

> Od 10 sati na Facebook stranici Indexa Ivan Račan i Mate Mijić uživo su komentirali političku situaciju u Hrvatskoj. Pogledajte što su rekli

O Karolini Vidović Krišto

Mate Mijić: "Smatram da ne bi smjelo biti tabu tema, te da o nekim temama moramo moći razgovarati, pa tako i o ekshumacije jame Jazovka. Mislim da je to važna tema za Hrvatsku, ali za svaku temu postoji vrijeme, format, način rasprave... Ne mislim da se na toj temi može dogoditi politička pobjeda ljevice nad desnicom. Ne mislim da će nas ta razine rasprave koju su vodili Vidović Krišto i Macan igdje odvesti. 

Isto tako ne mislim da ta osoba, koja takve rasprave koristi u svrhu svog političkog profiliranja i profitiranja, ne zaslužuje da je se naziva pogrdnim imenima. Treba joj reći - nije ni mjesto ni vrijeme, koristiš to za pogrešne svrhe.

O Plenkoviću i novoj vladi

Ivan Račan: "Plenković ima priliku biti najuspješniji premijer u hrvatskoj povijesti. Ima šansu spojiti drugi mandat, a ako napravi velike reforme, te kako sada izgleda politička scena, ima šanse i za treći mandat. Ali, mora nešto napraviti. Ja mu u tome želim puno sreće. Ono gdje će mu biti najteže, to će biti formiranje dvotrećinske većine za neke promjene. Tu mu hrvatsko političko nasljeđe ne daje puno više šanse za kompromis.

Voli bih da se mogu naći teme gdje će SDP podržati HDZ i koaliciju na vlasti, a da je to u interesu Hrvatske."

Mate Mijić: "Želim uspjeh Andreju Plenkoviću, naravno. Mislim da bi svi to trebali željeti ako želimo dobro za Hrvatsku, ali ne očekujem nikakve promjene. Smatram da je ta stabilnost i sigurnost Andreja Plenkovića koju nam on nudi zapravo stagnacija. Temelje promjene za hrvatsko društvo su protivne interesima velikih stranka, pogotovo HDZ-a. Plenković ima puno čišću situaciju i može puno toga napraviti, ali smatram da je restrukturiranje države i ekonomije protivno interesima HDZ-a. Ne očekujem velike zahvate. Dobar dio mandata očekujem da će proteći u oporavku od koronavirusa, kao što mu je i dobar prvi dio mandata protekao u kosturima iz ormara koji su ispali. 

Pitanje je i kako će se ponašati opozicija, kakva će ona nuditi rješenja. U protivnom, ne vidim prostor za velike promjene. No ljudi bi mogli prihvatiti stagnaciju, pa će, ako se to dogodi, možda i osvojiti treći mandat relativno lako.

Ne vidim veliki pomak u novoj vladi. Ostali su neki solidni ministri, neki su ostali samo jer su Plenkovićevi pouzdanici, a ne zbog dobrih rezultata. Neki as aferama na vratu su također ostali, poput ministra Ćorića."

Sjednicu sabora uživo pratite ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.