Video: U Sydneyju zabranjen film o rasnim neredima zbog tučnjava u kino dvoranama

PRIKAZIVANJE australskog filma "Kombinacija" u kinima u Sydneyju zabranjeno je nakon što su za vrijeme prvih projekcija izbile tučnjave u kino dvoranama. Film obrađuje temu rasnih nemira koji su zahvatili Sydney prije četiri godine, s naglaskom na obračune između mladih bijelaca i australskih Libanonaca.

"Sigurnost naših radnika i mušterija je naša glavna briga i obaveza", priopćio je vodeći australski lanac multipleksa Greater Union, u čijim je kinima u Sydneyju odmah zabranjen film što je Australski filmski sindikat nazvao potezom bez presedana, Film "Kombinacija" i dalje se može vidjeti u kino dvoranama u ostalim australskim gradovima. "Iako ne podržavamo odluku Greater Uniona da povuče film iz svojih kino dvorana, razumijemo i poštujemo njihovu poziciju", poručio je priopćenjem prvi čovjek australskog ceha filmskih radnika Allanah Zitersman.

"Kombinacija" redatelja Davida Fielda opisuje događaje iz 2005. godine koji su uslijedili nakon što je na plaži Cronulla u Sydneyju izbila masovna tučnjava između bijelaca i Libanonaca. Rasni neredi vrlo brzo su zahvatili Sydney, a većina napada koji su uslijedili bili su usmjereni protiv trgovina i crkava, dok su po ulicama uništavani i paljeni automobili. Redatelj u svom filmu koristi autentične televizijske snimke nereda, te prikazuje sudbinu Libanonca koji pokušava svog mlađeg brata spasiti od etničkog nasilja.

P.V.
Foto: infilm.com.au

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.