VIDEO Upoznajte robota koji će na londonskom aerodromu parkirati aute

Screenshot: Stanley Robotics

ZRAČNA luka Gatwick u Velikoj Britaniji uskoro će imati vrlo zanimljivog zaposlenika na parkiralištu. Naime, ove godine namjerava testirati robota koji bi trebao samostalno parkirati automobile, javlja CNN.

Robot funkcionira tako da ispod automobila podvlači metalnu površinu s kojom će uhvatiti automobil i odvesti ga do određenog mjesta na parkiralištu.

Zračna luka planira uskoro krenuti s tromjesečnim testiranjem ovog sustava parkiranja na jednom od svojih parkirališta, a ideja je da bi robot trebao omogućiti učinkovitije parkiranje, tj. biti u mogućnosti smjestiti mnogo više automobila na isti prostor.

Robot se zove Stan

Zračna luka Gatwick druga je najveća zračna luka u Velikoj Britaniji, nakon londonske luke Heathrow. Godišnje kroz nju prođe više desetaka milijuna putnika, u 2018. godini je, primjerice, kroz Gatwick prošlo oko 46,1 milijuna putnika.

Robote je proizvela pariška kompanija Stanley Robotics. Prema informacijama s mrežne stranice tvrtke, Stanley Robotics je prethodno testirao svog robota za parkiranje, nazvanog Stan, u francuskim zračnim lukama Charles De Gaulle i Lyon.

Osigurat će 100 mjesta više

Zračna luka Gatwick namjerava tijekom razdoblja testiranja izdvojiti 170 od 2.350 mjesta za parkiranje i time zapravo stvoriti 270 parkirnih mjesta gdje bi automobile parkirao robot; čime bi zapravo parkiralište dobilo dodatnih 100 mjesta. 

Putnici će odvesti svoja vozila u jednu od osam numeriranih kabina, potvrditi kupljenu parkirnu kartu na zaslonu i ponijeti ključeve sa sobom dok odlaze u zračnu luku.

Robot bi zatim trebao odvesti automobil na mjesto koje je za njega osigurano na parkiralištu.

U sklopu usluge robot će, s obzirom na to da će imati pristup detaljima leta korisnika, automobil kasnije vratiti u kabinu kako ga korisnici pri povratku ne bi trebali tražiti po parkiralištu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.