VIDEO Uragan uništavao Bahame, na redu je Florida

Screenshot: CNN

NAKON što je najjača oluja u nedavnoj povijesti pogodila Bahame i ostavila mnoge kuće bez krovova te dijelove naselja u potpunosti pod vodom, stručnjaci upozoravaju na to da bi se tijekom noći uragan Dorian mogao opasno približiti Floridi.

Mada se brzina vjetrova tijekom dana smanjila na 241 km/h, prema Nacionalnom centru za uragane ta oluja i dalje ostaje kategorizirana kao uragan 4. kategorije, a gradske vlasti West Palm Beacha na Floridi zamolile su danas poslijepodne stanovnike da se sklone na sigurno mjesto, ne izlaze na ulice i da izbjegavaju prometnice.

Dorian za sada još uvijek sporo napreduje i očekuje se da će tijekom današnjeg dana ostati nad Bahamima. Nakon toga, stručnjaci predviđaju da će promijeniti smjer i opasno se približiti Floridi.

“Tijela su viđena. No ne možemo za sada potvrditi ove informacije“

Prema prvim procjenama vlasti i predstavnika Crvenog križa na terenu, oko 13.000 kuća je oštećeno ili uništeno, a uragan je pričinio znatne štete na otocima Abaco i Grand Bahama. Za sada nema službenih podataka o žrtvama, ali smatra se kako je na otočju Abaco poginulo više osoba.

"Imamo informacije o više žrtava. Tijela su viđena. No ne možemo potvrditi ove informacije dok ne odemo i vidimo", rekao je Darren Henfield, ministar vanjskih poslova Bahama.

Najjači u nedavnoj povijesti Bahama

Podsjetimo, uragan Dorian jučer je prerastao u ekstremno opasnu oluju kategorije 5, najjaču moguću kategoriju po ljestvici Saffir-Simpson Hurricane Wind, i kao takav je udario obalu Bahama oko 19 sati po našem vremenu. Nakon toga, brzina vjetrova počela je opadati i oluja je uskoro kategorizirana u uragan 4. kategorije.

No to nije bio kraj nevolja za stanovnike Bahama. Nakon što se Dorian spustio na tlo, dogodio se svojevrstan plimni val, vjetrovi su nastavili snažno puhati, a stanovništvo je ostalo u skloništima bez struje.

CNN je prenio kako je prva žrtva uragana osmogodišnji dječak. Dječakova baka rekla je lokalnim medijima kako je dječak poginuo na otoku Abaco. "Zvala me kći s Abaca i rekla da je maleni mrtav. Ne znam ništa drugo. Mislim da je rekla da se utopio", ispričala je baka. CNN dodaje kako zasad nema potvrda te informacije od strane lokalnih vlasti.

Kako piše CNN, mnogi stanovnici tamošnjeg otočja odbili su se evakuirati unatoč upozorenjima da će uragan pogoditi njihovo područje u punoj snazi.

Kategorije uragana

Prema američkoj Nacionalnoj agenciji za istraživanje oceana i atmosfere, koja se koristi ljestvicom Saffir-Simpson Hurricane Wind, uragani se mogu podijeliti u pet kategorija.

Uragan 1. kategorije je najslabiji i ima vjetrove koji pušu brzinama između 119 i 153 km/h. 2. kategorija podrazumijeva vjetrove između 154 i 177 km/h, a treća između 178 i 208 km/h.

Uragani 4. i 5. kategorije spadaju u vrlo opasne oluje s mogućim katastrofalnim posljedicama, gdje pogođena područja neće biti nastanjiva tjednima ili mjesecima nakon prolaska uragana. Vjetrovi 4. kategorije kreću se između 209 i 251 km/h, a kod 5. kategorije od 252 km/h nadalje.

Kolika je opasnost za Floridu?

Mada je snaga uragana oslabjela i on je sada svrstan u 4. kategoriju, još uvijek nije poznato koliko štete takva oluja može nanijeti Floridi i koje će njeno područje pogoditi, odnosno hoće li uopće i krenuti prema njoj.

Nacionalni centar za uragane (NHC) jučer je objavio kako je Dorian najjači uragan koji je pogodio sjeverozapadne Bahame, s vjetrovima koji su dosezali i 285 km/ h, piše Live Science.

NHC predviđa da će ostati iznad Bahama do danas navečer po lokalnom vremenu te se s ponedjeljka na utorak pomaknuti bliže istočnoj obali Floride. Nije poznato hoće li i gdje pogoditi SAD.

Posljednja oluja kategorije 5. koja je pogodila Sjedinjene Države bio je uragan Michael, koji se 10. listopada 2018. spustio blizu grada Mexico Beach i zračne baze Tyndall na Floridi, pri čemu je u Sjedinjenim Državama poginulo 59 osoba.

No on nije bio ni izbliza razoran kao uragan Katrina koji je 2005. pogodio Floridu i Louisianu. Tada je poginulo najmanje 1836 ljudi, što je Katrinu učinilo najsmrtonosnijim uraganom Sjedinjenih Država od uragana Okeechobee iz 1928. godine.

Florida se stoga ozbiljno priprema na mogući udar, znajući kakve sve strašne posljedice ovakva oluja može ostaviti iza sebe. Građanima se savjetuje da ne izlaze i da ostanu na sigurnom. Najmanje sedam bolnica na Floridi je evakuirano, a Savezna agencija za upravljanje u hitnim slučajevima (FEMA) raspodjeljuje svoje snage prema trenutnom smjeru uragana.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.