VIDEO Žestoki prosvjedi u Novom Sadu, bacali dimne bombe i štitove na interventnu

Screenshot: N1

LOKALNA vlast u vojvođanskome glavnom gradu Novome Sadu usvojila je danas novi Generalni urbanistički plan, dok su istodobno građanski aktivisti pokušali onemogućiti održavanje sjednice Gradske skupštine, nakon čega je došlo do sukoba s osiguranjem, a kasnije i policijom u središtu grada.

Vojvođanski mediji prenose da su građani podnijeli više od 12.000 primjedbi na Generalni urbanistički plan Novog Sada, od kojih ni jedna nije usvojena, i da su na prosvjedu tražili da se jedan od njih obrati Skupštini grada.

 

Video: N1

Nakon što su prosvjednici pokušali ukloniti ogradu oko zdanja, osiguranje se sukobilo s oko stotinu građanskih aktivista, a teži fizički obračun prekinula je interventna jedinica policije. Okupljeni su uzvikivali "Lopovi, lopovi" i "Naš grad", dok su pojedinci bacali boju i dimne bombe na policiju i osiguranje. Na snimci se vidi kako jedan prosvjednik baca štit interventne policije na policiju.

Aktivistima smeta "Novi Sad na vodi"

Novosadski mediji prenose do je više osoba privedeno.

Neredi ispred zgrade nisu omeli zasjedanje Skupštine grada, na kojoj je većina vijećnika glasala za usvajanje Generalnog urbanističkog plana (GUP) Novog Sada do 2030.

GUP je usvojila aktualna vlast, koju predvodi vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) sa svojim koalicijskim partnerima, a protiv su bili vijećnici Srpske radikalne stranke i Demokratske stranke Srbije, objavio je portal 021.rs.

 

Video: 021.rs

Dodaju da je najsporniji dio GUP-a onaj koji se odnosi na izgradnju takozvanog "Novog Sada na vodi", čime bi bili devastirane prirodne oaze i zelene površine. Portal 021.rs navodi da nova vlast planira na prostoru Brodogradilišta dopustiti izgradnju desetak zgrada, među kojima su i one od 20 katova. 

List Danas dodaje da građani i aktivisti okupljeni u više organizacija mjesecima negoduju zbog usvajanja toga dokumenta jer tvrde da je napravljen po mjeri investitora, ističući da to vodi uništavanju grada. Prosvjed koji je pratio zasjedanje Skupštine grada završen je, a prosvjednici su se poslije usvajanja GUP-a razišli.