Videonadzor Spomenika domovini Bandić King ICT-u platio 269 tisuća kuna

Foto: Patrik Macek/Pixsell

DESET dana prije svečanog otkrivanja Spomenika domovini, mudar netko dosjetio se da bi bilo zgodno postaviti videonadzor nad kompleksom, da ne bi tkogod nagrdio spomenik, a time i samu domovinu.

>> Spomenik domovini plaćen 35 milijuna kuna. Arhitektica: "Strašno, što toliko košta?"

Valjalo je za to posegnuti još malo dublje u džepove građana i na već ogromnih 35 milijuna dodati još nekoliko stotina tisuća kuna. Preciznije, 269.540,46 kuna plus PDV. 

Posao dodijeljen bez natječaja

Za postavljanje videonadzora nije raspisan natječaj, radilo se o takozvanoj jednostavnoj nabavi radova manjoj od 500 tisuća kuna. Poziv na dostavljanje ponude objavljen je 30. studenog, a već 4. prosinca odabran je dobavljač. Posao je bez problema dobio King ICT, poznat po unosnim poslovima s državom, njenim tvrtkama, gradovima i općinama te po bivšem ministru obrane i umirovljenom generalu Damiru Krstičeviću. King ICT već godinama održava sustav naplate karata za ZET, a već tri godine razvija aplikaciju za plaćanje karata mobitelom.

Dokumentacija nestala s interneta

Zagrepčani su, vjerovali ili ne, 269 tisuća kuna platili nabavu i postavljanje samo četiri nadzorne kamere. Prema dokumentaciji javnog poziva koja je u međuvremenu misteriozno nestala s weba, ali su je sačuvali dobri ljudi iz "Straha od slobode", grad je naručio četiri kamere koje treba postaviti na postojeće stupove javne rasvjete. Megapikselne širokokutne kamere i njihov software prema specifikaciji moraju biti sposobni detektirati objekte na području nadzora, detektirati kretanje, procijeniti gužvu i filtrirati objekte po veličini, proporcijama, brzini, smjeru i boji te imati ugrađen sustav detekcije sabotaže.

Strah od bijesa građana

Sve to zvuči prilično ozbiljno, kao da se u Gradu Zagrebu, a u ovom kao i u mnogim drugim slučajevima Grad Zagreb znači Milan Bandić, plaše da Zagrepčani nisu oduševljeni spomenikom i da bi ga netko mogao vandalizirati.

>> Autor Tuđmanovog spomenika o grafitu: To su udbaši

Za taj strah, donekle, imaju opravdanja. Obližnji spomenik Franji Tuđmanu već je bio išaran i zasut jajima, a astronomska cijena Spomenika domovini zaista bi nekog mogla potaknuti da bijes iskali na portalu, oltaru, zidu boli, vječnom plamenu ili maglici Spomenika domovini.

Komentar postavljanja skupocjenih kamera zatražili smo i od Grada Zagreba i od King ICT-a. Iz King ICT-a su odgovorili da nisu ovlašteni davati nikakve informacije o ugrađenoj opremi dok iz Grada nismo dobili baš nikakav odgovor. Objavit ćemo ako i kad ga dobijemo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.