Viktor Orban gubi kontrolu zbog pomilovanja pedofila?

Foto: EPA

Viktor Orban nikako da preuzme kontrolu nad događajima usljed skandala oko pomilovanja čovjeka koji je pomogao u prikrivanju zlostavljanja djece. Ali zgrožena javnost ipak ne može ugroziti njegov sustav vlasti, piše Deutsche Welle.

Mađarski premijer Viktor Orban svake godine u isto vrijeme drži programske govore koje njegovi sljedbenici nestrpljivo očekuju. Jedan od njih je uvijek u veljači. On sadrži bilancu prošle godine i uvod u novu političku sezonu. Orban najčešće u takvim prilikama govori u trijumfalističkom stilu o prošlim uspjesima i energično najavljuje nove ofenzivne akcije.

Ove godine je drukčije. Premijerov govor je u sjeni skandala oko zlostavljanja djece. Predsjednica države Katalin Novak je podnijela ostavku 10. veljače, jer je potpisala pomilovanje čovjeka koji je pomogao da se prikrije zlostavljanje djece. Zbog te ostavke Orban je ovogodišnji govor u subotu 17. veljače počeo ovako: „Godina 2024. nije mogla gore početi." Govor je odavao dojam umora, bio je nedovoljno nadahnut i nestrukturiran. To je bio jedan od najslabijih govora od njegovog stupanja na dužnost 2010. Takav govor nije samo znak da je Orbanu skandal nanio štetu, već je i znak opće stagnacije njegovog sustava vladavine.

U sjeni skandala

Nije samo predsjednica države, koja je odana Orbanu, morala zbog skandala podnijeti ostavku. Istovremeno se iz politike povukla bivša ministrica pravosuđa Judit Varga, koja je bila vodeća kandidatkinja Orbanove stranke Fidesz na izborima za Europski parlament.

Sve se to dogodilo jer je pomilovanje dobio Endre K., koji je prošle godine osuđen zbog toga što je svom pretpostavljenom, direktoru sirotišta, pomogao prikriti sustavnu tešku seksualnu zloupotrebu djece u najmanje jednom slučaju. Za pomilovanje je javnost saznala slučajno, jer je u upravnom postupku koji se vodio protiv pomilovanog čovjeka, potvrda o pomilovanju bila stavljena s ostalim dokumentima na javni uvid.

Rijetko se javnost u Mađarskoj do te mjere uzburkala. Orban je zaštitu djece proglasio glavnom temom u svojoj propagandi protiv LGBT-zajednice u prošlim godinama. Njegova formula je glasila – homoseksualnost je isto što i pedofilija.

Ostavka biskupa Baloga

U međuvrijemenu je poznato i to da se jedan od Orbanovih najbližih suradnika, kalvinistički svećenik i bivši ministar za ljudske resurse Zoltan Balog osobno zauzeo kod predsjednice države za pomilovanje u ovom slučaju. Balog je od 2021. biskup. Najprije nije htio podnijeti ostavku na mjesto predsjednika sinode mađarske reformirane crkve. Uoči masovnog prosvjednog skupa u Budimpešti prošlog petka (16.2.2024.) ipak je podnio ostavku. Skup je bio jedan od najvećih od dolaska Orbana na vlast. Procjene broja okupljenih kreću se između 50.000 i 150.000 sudionika.

Nije samo zgražavanje zbog licemjerja Orbanovog režima u vezi sa zaštitom djece izvelo ljude na ulice. Radilo se i o Orbanovom načinu postupanja u kriznim situacijama – on žrtvuje lojalne suradnike u trenutku kada sam treba preuzeti odgovornost. Radilo se i o njegovom bahatom i autokratskom načinu vladavine, o raširenoj korupciji i zloupotrebi vlasti.

Masovne demonstracije u Budimpešti

Sociolog Daniel Mikecz objašnjava izuzetno veliki broj sudionika na demonstracijama u zemlji u kojoj je većina uglavnom politički nezainteresirana takozvanim „influencerskim aktivizmom". Kaže da su poznati influenceri budimpeštanskog portala Qubit organizirali demonstracije i mobilizirali ljude.

Orban u svom govoru nije reagirao ni na prosvjede ni na pojedinosti skandala u vezi sa zlostavljanjem djece. Za sadašnju situaciju odgovornost je pripisao bivšoj predsjednici države, rekavši da predsjednik utjelovljuje jedinstvo nacije, a Novak više nije mogla predstavljati to jedinstvo poslije uznemirenosti u javnosti usljed potpisanog pomilovanja. Orban je dodao da je tako njezina ostavka bila neizbježna.

Odmah potom Orban je počeo govoriti o velikim šansama za Mađarsku u sektoru obnovljive energije. Uslijedile su i uobičajene otrovne strelice usmjerene prema Europskoj uniji, prema "briselskim birokratima" i protiv aktivista koji se zalažu za prava LGBT-zajednice – oni navodno žele razoriti tradicionalni mađarski model obitelji. Orban je ponovio i svoje stavove o ratu u Ukrajini, rekavši da se Europska unija brzopleto umiješala u sukob između „slavenske braće“, a Mađarska je po njemu jedini zagovornik mira u Europi.

Orban u defenzivi

Na temelju govora je jasno da je mađarski premijer trenutno u defanzivi i da djeluje bezidejno. Ipak, dugoročno mu ovaj skandal ne bi mogao naškoditi. Trenutni prosvjedi su proistekli iz moralnog zgražavanja, organizatori i sudionici nemaju politički program i trenutno nemaju namjeru organizirati se u pokret ili stranku.

Ni mađarske oporbene stranke nemaju za ponuditi mnogo više od moralnog zgražanja. Stranka demokratske koalicije okupljena oko bivšeg socijalističkog premijera Ferenca Gyurcsana izmislila je podrugljiv naziv za Orbana i njegove stranačke drugove – „milovatelji pedofila“. Očito žele protiv Orbana upotrijebiti njegovo propagandno oružje, umjesto da svoju kritiku baziraju na humanosti i da se suprotstave izjednačavanju pripadnika LGBT-zajednice i zlostavljača djece.

Mađarska pravnica i stručnjakinja za prava djeteta Szilvia Gyurko kaže da posljedice dugogodišnje propagande i sadašnje rasprave trpe prije svega djeca. „Bilo bi važno da pojmovi pedofilije i zlostavljanja djece više ne služe tome da se stranke u političkoj areni uzajamno stigmatiziraju. Bilo bi dobro kada bi postojala politička volja koja bi ozbiljno mislila kada govori da su djeca naša budućnost“, rekla je Gyurko, prenosi Deutsche Welle.