Virus i dalje prijeti: Brzo se širi Azijom, Japan najviše ugrožen

VIRUS svinjske gripe ne samo da još uvijek predstavlja globalnu opasnost, već se počeo ubrzano širiti Azijom, gdje je u Japanu zabilježen brz porast novooboljelih od virusa H1N1.

U Japanu je tako do danas zabilježeno čak 272 slučaja oboljelih od svinjske gripe, zatvoreno je oko 4,500 škola, a najavljena su i nova zatvaranja škola, kako se virus sve više širi tom zemljom. Zasad su najviše pogođene prefekture Osaka i Hyogo, no virus se pojavio i u susjednoj Shigi.

Porast oboljelih bilježe i Kina i Australija, gdje je u Kini potvrđen drugi slučaj svinjske gripe kod 21-godišnjeg kinesko-kanadskog studenta, dok je treći slučaj zaraze potvrđen i u Australiji.

Svinjska gripa uzela i desetu žrtvu u SAD-u

Broj umrlih od virusa svinjske gripe u SAD-u i dalje se povećava i sad se popeo na njih deset, nakon novih izvješća iz savezne države Utah, gdje je jučer ujutro potvrđena smrt 21-godišnjaka od svinjske gripe te Arizone, gdje je potvrđena smrt i treće žrtve tog virusa.

Umrli mladić iz Salt Lake Cityja u Utahu, inače je imao zdravstvenih problema i patio je od prekomjerne debljine te je imao, neovisno o svinjskoj gripi, velikih problema s disanjem, koji su ga samo dodatno ugrožavali nakon zaraze, kazao je američkim medijima dr. David Sundwall.

"To nije bila osoba za koju bi se moglo reći da je prije zaraze bila dobrog zdravlja", rekao je Sundwall. Jučer je potvrđena i treća žrtva svinjske gripe u saveznoj državi Arizoni. Radi se o 13-godišnjem dječaku, koji je umro još prošlog petka.

Centar za suzbijanje bolesti SAD-a izvijestio je kako je svinjska gripa potvrđena ili se sumnja da postoji u čak 47 američkih saveznih država, dok broj oboljelih u SAD-u trenutno iznosi 5,700 osoba.

K.S.
Foto: AFP (Arhiva)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.