Više od 3500 migranata iz Srednje Amerike kreće prema SAD-u

Foto: EPA

VIŠE od 3500 migranata iz Srednje Amerike, koji se žele domoći SAD-a, došlo je danas u Gvatemalu, javlja Reuters.

Migranti se kreću u takozvanim karavanama, velikim skupinama, dok SAD vrši pritisak na Meksiko i Gvatemalu. Naime, američki predsjednik Donald Trump više puta je opominjao ove dvije zemlje da spriječe migrante da dođu do granice SAD-a i Meksika. 

Migranti su dogovorili okupljanje prije nego što krenu u Meksiko

Migranti koji putuju u malim grupama od desetak ljudi ili pak u takozvanim karavana u kojima je i više od 100 ljudi tvrde kako će se sastati u gradu Tecun Uman u Gvatemali prije nego što prijeđu u Meksiko.

Meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador rekao je kako njegova vlada prati situaciju. Lopez Obrador nije rekao hoće li Meksiko pokušati zadržati ljude na jugu zemlje.

Naime, većina građana država Srednje Amerike bježi iz svojih domova zbog nasilja i siromaštva te žele pod svaku cijenu stići u SAD. Pod pritiskom SAD-a sigurnosne snage Meksika pokušavaju razbiti veće grupe koje se kreću prema sjeveru i žele prijeći granicu.

U Gvatemali je sada oko 3500 ljudi

Ovog utorka u Gvatemalu je stiglo oko tisuću migranata, a lokalne vlasti su neke od njih vratili na granicu s Hondurasom kako bi ispunili potrebnu dokumentaciju. 

“Nismo vratili ljude iz Gvatemale te je sada u zemlji oko 3500 ljudi koji su prešli našu granicu”, rekla je Alejandra Mena, glasnogovornica Instituta za migracije u Gvatemali. Najmanje 600 migranata iz Hondurasa provelo je noć s četvrtka na petak u Gvatemala Cityju spavajući u šatorima.

Inače, bivši predsjednik Gvatemale Jimmy Morales dogovorio se u srpnju prošle godine s SAD-om da uvede mjere kojima je cilj zaustaviti dolazak tražitelja azila iz Hondurasa i Salvadora u tu zemlju. Novi predsjednik Gvatemale Alejandro Giammattei rekao je pak kako mu je prioritet ponovno pregledati tekst dogovora o migrantima sklopljen s SAD-om.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.