Visoki predstavnik za BiH: Dodik svojim avanturizmom ugrožava Daytonski sporazum

Foto: Armin Durgut, Dejan Rakita/PIXSELL

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt osudio je danas pokušaje vlasti Republike Srpske predvođene Miloradom Dodikom da potkopaju državni Ustavni sud kvalificirajući to kao napad na ustavni poredak i Daytonski sporazum, no nije najavio nikakve konkretne mjere koje bi mogao poduzeti.

Iz Schmidtova ureda (OHR) oglasili su se dan nakon što je Narodna skupština RS-a donijela zakon kojim je zabranila provedbu odluka Ustavnog suda BiH na teritoriju tog entiteta, što je odmah izazvalo burna reagiranja i pozive pretežito bošnjačkih, ali i nekih hrvatskih političara poput Ilije Cvitanovića iz HDZ-a 1990. upućene međunarodnoj zajednici da djeluje i zaustavi Dodikove planove.

"Pokušaj Narodne skupštine RS-a da potkopa autoritet Ustavnog suda BiH je neprihvatljiv prekršaj protiv Daytonskog mirovnog sporazuma, ozbiljan je izazov vladavini prava u RS-u i napad na ustavni poredak Bosne i Hercegovine", stoji u izjavi OHR-a objavljenoj na Twitteru.

"Dodikovo bizarno i avanturističko podrivanje Daytona"

Istaknuli su kako je za sve to najodgovorniji upravo Dodik te su upozorili kako RS nema drugog izbora osim poštovati Dayton i njegove odredbe u kojima stoji da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obvezujuće za sve.

Schmidt je, kako navode iz OHR-a, spreman na suradnju s parlamentom RS-a ne bi li mu pomogao da ispuni svoje obveze, no prije toga moraju odbaciti Dodikovo "bizarno i avanturističko podrivanje Daytona".

Osude američkog veleposlanstva

Iz veleposlanstva SAD-a osudama su reagirali već jučer, odmah nakon što je parlament RS-a usvojio sporni zakon koji je predložio Dodik, a tim se osudama, kao i upozorenjima da je riječ o drastičnom kršenju Daytonskog sporazuma, u srijedu pridružilo i veleposlanstvo Velike Britanije.

U Dodikovu su pak zaštitu stali iz veleposlanstva Rusije u BiH. Oni su u svojoj izjavi naveli kako je zakon usvojen u RS-u "logičan rezultat neprimjerenih odluka Ustavnog suda" za koje tvrde kako ignorira interese dva konstitutivna naroda i tako "kreira novu politčku stvarnost" u državi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.