U objašnjenje Borasovog cijepljenja preko reda ne bi povjerovao ni Forrest Gump

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL/Index

JEDNA od karakteristika života u današnjoj Hrvatskoj je što se čovjek često s pravom osjeća da ga vladajuća kasta pravi budalom. Društvena elita ovdje je kroz godine pljačke, klijentelizma, nepotizma, korupcije i proizvodnje općenarodne nepravde naučila lagati ljudima u lice i uvjeravati ih da ne vjeruju vlastitim očima. Crno je bijelo, dan je noć, more nije plavo - često nas u to uvjeravaju pripadnici one manjine kojoj je u današnjoj Hrvatskoj dobro živjeti.

>> Zašto nam Plenković i Beroš ovih dana lažu neuvjerljivije nego inače?

>> Medved nam loše laže, HDZ je stranka korupcije i kriminala

Boras i supruga se tajno i preko reda cijepili 25. siječnja

Jedan od njih je nedvojbeno i notorni rektor Zagrebačkog sveučilišta Damir Boras, čije je upravljanje Sveučilištem proizvelo niz skandala. Najnoviji je eksplodirao nakon što je N1 televizija objavila kako su se Boras i njegova supruga preko reda cijepili protiv korone. (Skandal o seksualnom uznemiravanju na Sveučilištu još traje, naravno, no otvoren je prije afere s cijepljenjem.)

Boras i supruga su se cijepili 25. siječnja, iako je Boras dva mjeseca ranije prebolio covid-19. Nije bilo jasno ni po kojem kriteriju on pripada ugroženim skupinama, koje su prve na redu za cijepljenje. Boras sve to nije htio komentirati, no pročelnik Klinike za stomatologiju Željko Verzak na Rebru se ipak nije uspio izvući od legitimnog interesa javnosti.

>> N1: Boras se cijepio skupa sa suprugom iako je dva mjeseca ranije prebolio koronu

>> Boras išao kod zubara pa se cijepio. Stomatolog: "Ostalo je cjepiva pa da se ne baci"

>> Liječnik opisao kako se Boras cijepio preko reda: Pogriješio sam

On je prvo ustvrdio da se notorni rektor sa suprugom 25. siječnja našao na stomatološkom pregledu kod Verzaka u trenutku kada se cijepio cijeli odjel. Nakon procjepljivanja zdravstvenih djelatnika ostale su tri prorijeđene doze, koje bi se inače morale baciti.

"Taj dan pred kraj radnog vremena u poliklinici Klinike za stomatologiju na pregledu su bili supružnici Boras koji su se interesirali i za mogućnost cijepljenja u našoj ustanovi. Kako su tri doze cjepiva ostale neiskorištene, najprije smo pokušali stupiti u kontakt s djelatnicima previđenima za cijepljenje za idući dan te smo u to vrijeme uspjeli dobiti samo jednog djelatnika koji se tada došao cijepiti, a preostalim dvjema dozama cijepljeni su supružnici Boras kako se cjepivo ne bi bacilo", objasnio je Verzak za Novu TV.

Koja slučajnost! 

Neuvjerljiva opravdanja

Opravdanja su postala još neuvjerljivija u današnjem Verzakovom intervjuu za N1.

"Ja ne znam kako ste vi uopće došli do informacije da je cijepljen na Zavodu za stomatologiju. Klinika za stomatologiju ne vrši nikakva cijepljenja, mi smo imali taj dan termin i otišli na odjel na kojem se cijepe svi. Svi smo otišli na lokaciju Rebro i cijepili se na odjelu koji cijepi sve", objasnio je Verzak dodavši da se rektor cijepio na Rebru.

"Trenutno se taj odjel nalazi u prostorima Klinike za neurologiju i sve klinike KBC-a idu tamo na cijepljenje. Mi se bavimo zubima, mi ne cijepimo", rekao je Verzak.

Upitan kako je rektoru ponuđeno da se cijepi, rekao je da je rektor kod njega bio na konzultacijama oko stomatoloških stvari te da su išli na cijepljenje, a da se dio djelatnika Zavoda nije cijepio pa je Boras cijepljen viškom cjepiva.

"Ja sam se čuo s njima i pitao je li moja klinika gotova, rekli su mi da su ostala tri cjepiva, on je to čuo kao i mi i ponudili smo onda rektoru da se cijepi, ako želi", rekao je Verzak.

"Taj dan bila je na redu samo Klinika za stomatologiju. Radno vrijeme je od 7 do 3, ja sam bio tamo cijelo vrijeme da pratim situaciju", objasnio je Verzak.

"Oni nisu bili na pregledu, došli su kod mene na konzultacije. Konzultacije ne bilježimo kao takve, nije bio dijagnostički postupak, nego su došli da vidimo što treba ili ne treba. Ja sam ih pozvao da dođu kod mene jer sam cijeli dan bio tamo pa sam iskoristio to što sam tamo da obavim i taj dio posla", rekao je Verzak o cijepljenju Borasovih.

Boras poveo suprugu sa sobom jer se plaši zubara?

Nije želio o detaljima konzultacija, kazavši da o tome ne može govoriti, ali rekao je da se rektor u tom trenutku našao među ljudima koji su bili određeni za cijepljenje pa je iskoristio činjenicu što su ostale tri doze cjepiva viška.

Ok, da pokušamo sažeti: Boras je išao na konzultacije kod Verzaka oko jednog zuba, ali nije došao njemu na Odjel za stomatologiju, nego na odjel na kojem se taj dan vršilo cijepljenje zaposlenih sa Stomatologije. Suprugu je poveo sa sobom jer se plaši sam ići zubaru? Išao je kod Verzaka sa suprugom da izvan Verzakove ordinacije nakratko razjapi usta i da mu ovaj kaže što se unutra događa? I eto, kad su se pojavili ondje gdje se provodilo cijepljenje, baš su ostale tri doze viška, a kako su Borasovi to čuli, onda ih se jednostavno moralo cijepiti.

Ako ova priča ima smisla onda se ja ne zovem Gordan Duhaček. 

Da parafraziram Tko pjeva, zlo ne misli: Ja Hrvate ne dam vrijeđati! Puno vrijedni nisu, ali vrijeđati ih ne dam! (Osim kad ja to radim.)

U priču o Borasovom cijepljenju ne bi povjerovao ni Forrest Gump

Jer Verzakova priča nije ništa doli uvreda za razum. U tu verziju događaja mogu povjerovati samo lakovjerne budale teške kategorije. Ma ni Forrest Gump ne bi u to povjerovao. 

Ali to Verzaka nije zaustavilo da je ispriča hrvatskoj javnosti i da uz to doda i još jedno usputno "pogriješio sam", što ga ništa neće koštati. "Uvijek je put u pakao popločan dobrim namjerama", napomenuo je Borasov zubar.

Što se točno dogodilo ne znamo u detalje, ali evo jedna mogućnost: Verzak je preko reda sredio cijepljenje svom frendu i njegovoj supruzi. To bi bilo posve u skladu s time kako stvari inače funkcioniraju u Hrvatskoj, i u to bi bilo mnogo lakše povjerovati nego u niz slučajnosti koje su se poklopile da notorni rektor i supruga mu prime cjepivo mimo pravila. Jer pravila u Hrvatskoj ne vrijede jednako za sve; ako nas je pandemija ičemu naučila, onda jest tome. 

Tko ubija, taj krade; tko krade, taj laže

Zato apeliram na vladajuću kastu: ma znamo kakvi ste, znamo što i kako radite i u čijem interesu (svom, a ne općem), znamo da ste zarobili cijelu državu i skoro sve njene institucije, pa nema potrebe da nas još dodatno pravite budalama prijesnim lažima. 

Nažalost, i ovo je još jedan krik u prazno. Jer u Hrvatskoj je sve naopako, pa tako i poznata narodna izreka, koja u verziji vladajuće kaste glasi i ovako: Tko ubija, taj krade, a tko krade, taj i laže. S ubijanjem se počelo još u Tuđmanovo vrijeme, to je onda brzo nadograđeno i pljačkom, a laganje o svemu tome što smo vidjeli vlastitim očima i iskusili na vlastitoj koži je pokriveno beskrajnim lažima. 

Ubijanje i krađu građani Hrvatske nisu uspjeli zaustaviti, iako su neki pokušali. Ali barem možemo odlučiti da nećemo pristati i na laži koje nam serviraju. Ako smo već budale samom činjenicom da još živimo u Hrvatskoj, ne budimo budale koje dozvoljavaju vladajućima da im besramno lažu u oči. Inače Hrvatima neće ostati ni trunke ljudskog dostojanstva.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.