Vještaci Centra Ivan Vučetić ostaju pri svom nalazu: Retardant skrivio nesreću vlaka smrti

PETORICA vještaka Centra Ivan Vučetić ostali su pri svom nalazu i mišljenju, i dalje drže da je retardant uzrok najveće željezničke nesreće u neovisnoj Hrvatskoj i da je sa "vlakom smrti" sve bilo u redu. 

Odlučujuća rasprava

Danas su u Splitu na suđenju petorici okrivljenika za nesreću vlaka smrti u Rudinama svjedočili vještaci prometne, elektrotehničke, kemijske i strojarske struke Davor Belas, Stanislav Peruško, Berislav Barišić Jaman, Mladen Rutelj te Ivana Bačić.

Obrana se također dobro pripremila. Pozvali su dva svoja vještaka kako bi imali tehničko zaleđe za današnju, moglo bi se kazati, odlučujuću raspravu u ovom predmetu.

Slovenci radili u laboratorijskim uvjetima

Obrana je prije mjesec dana priložila analizu Strojarskog fakulteta u Ljubljani, prema kojoj je vlak morao zakočiti, čak i unatoč retardantu TG-300 na tračnicama. Hrvatski vještacima je nalaz slovenskih kolega poslan na vrijeme tako da su mogli proučiti materijale za današnju raspravu.

Odbacili su analizu Slovenaca, jer smatraju da njihovo vještačenje nije provedeno u uvjetima identičnim onima koje su vladale u Rudinama, poput, visoke temperature i ostalog. Slovenci su radili u laboratorijskim, a ne terenskim uvjetima pa vještačenje nije prihvaćeno.

Vještaci će i sutra svjedočiti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.