Vlada izdvojila 20 milijuna kuna za pomoć oko štete od mraza

Foto: FAH

VLADA je na sjednici donijela odluku o dodjeli sredstava žurne pomoći za ublažavanje posljedica od elementarne nepogode zbog mraza u travnju ove godine, a riječ je o iznosu od 20 milijuna kuna.

Sredstva se raspoređuju na 111 jedinica lokalne samouprave - 26 gradova i 85 općina, kazao je ministar financija Zdravko Marić.

Ministarstvo poljoprivrede u priopćenju najavljuje da će sredstva biti dodijeljena do kraja ove godine.

Po podacima koje to Ministarstvo iznosi, štete od mraza i niskih temperatura u travnju ove godine na voćnjacima i vinogradima kreću se u rasponu od 50 do 100 posto prinosa, a na povrtlarskim kulturama i žitaricama od 30 do 70 posto.

Ukupno je 18 županija proglasilo elementarnu nepogodu od mraza na području 258 gradova/općina, navode iz Ministarstva poljoprivrede, napominjući kako, zbog ograničenosti financijskih sredstava i s ciljem pomoći najpogođenijim proizvođačima, odluka o dodjeli žurne pomoći obuhvaća one koji su prijavili štete od 90 posto ili više od toga.

Vlada je na današnjoj sjednici iz proračunske zalihe odobrila Općini Škabrnja iznos od dva milijuna kuna za sufinanciranje izgradnje općinske zgrade s Memorijalnim centrom u Škabrnji.

Saboru upućen prijedlog novog zakona o zaštiti od nasilja u obitelji

Vlada je s današnje sjednice Saboru uputila prijedlog zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, kojim su, objašnjava ministar pravosuđa Ante Šprlje, propisana definicija žrtve nasilja u obitelji, prava žrtava, kao i određene obveze nadležnih tijela primjerice centara za socijalnu skrb, zdravstvenih radnika, policije itd. Posebna prava propisana su i u odnosu na dijete žrtvu nasilja u obitelji, primjerice poseban način ispitivanja, imenovanje posebnog skrbnika itd.

Riječ je, istaknuo je premijer Andrej Plenković, o izrazito važnom zakonu i suzbijanju jednog negativnog fenomena nasilja u obitelji protiv kojeg se Vlada tijekom cijelog svog mandata treba najoštrije boriti.

Vlada je odlukom utvrdila državne linije u javnom prijevozu u linijskom obalnom pomorskom prometu, a njome su, kaže ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, definirane linije od općeg gospodarskog interesa.

Aktualna odluka obuhvaća 56 linija od kojih se održavaju 52, od čega 25 trajektnih, 15 brzobrodskih i 12 brodskih linija, a koje održava 13 brodara s ukupnom flotom od 77 brodova. Najveći brodar je Jadrolinija, koja održava ukupno 36 linija (24 trajektne, 8 brzobrodskih i 4 brodske linije).

Vodeći brigu o potrebama otočnog stanovništva, kao i zbog prilagodbe linija postojećem stanju, nova odluka obuhvaća 53 održavane linija. Odlukom se povećava kapacitet učestalosti linija, osigurava bolja povezanost otoka s kopnom, razvoj turističkih kapaciteta te razvoj otoka, kazao je Butković.

Novom odlukom dvije linije koje su do sada bile sezonskog karaktera postaju cjelogodišnje, a to su dužobalna linija Rijeka-Dubrovnik te linija Pula-Zadar.

Rebalansom za proračuna za 2016. povećan je proračunski iznos za subvencioniranje linija za 35 milijuna kuna, a u proračunu za 2017. godinu osigurano je pet milijuna kuna više nego u 2016. za istu namjenu, kazao je Butković.

Prema podacima iz same odluke, u proračunu za iduću godinu planirana su sredstva za subvencioniranje javnog obalnog linijskog pomorskog prometa u iznosu od 310 milijuna kuna.

Suglasnost gradovima i općinama na zaduženje

Nekoliko je gradova i općina, pak, dobilo Vladinu suglasnost za zaduženje kod poslovnih banaka.

Tako je Gradu Zagrebu dana suglasnost za zaduživanje kod Erste&Steiermarkische Bank u iznosu od 200 milijuna kuna, a za financiranje kapitalnih ulaganja. Rok otplate tog kredita je pet godina, s počekom od jedne godine, a godišnja je kamatna stopa je vezana uz prinos na šestomjesečne trezorske zapise Ministarstva financija, uvećano za maržu od 0,98 posto.

Gradu Đurđevcu odobreno je zaduženje kod Societe Generale - Splitske banke u iznosu od šest milijuna kuna, na 10 godina, a sredstva su namijenjena za kapitalne projekte.

Za kredite kojima će se financirati kapitalni objekti Vladinu su suglasnost dobili i Općini Sveta Nedelja, koja će se kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak zadužiti za iznos od 7 milijuna kuna, na rok od 12 godina, te Općina Sveti Juraj na Bregu, za zaduženje kod PBZ-a u iznosu od jedan milijun kuna, s rokom otplate od 5 godina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.