Vlada liječnicima dužna 1,5 milijardi kuna, danas im nudi poseban zakon

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

NA SASTANKU s predstavnicima Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) i Hrvatske liječničke komore (HLK) bio je govora i o jučerašnjoj odluci Vrhovnog suda prema kojoj liječnici kod obračuna prekovremenih sati imaju pravo na sve dodatke za posebne uvjete rada, odgovornost i znanstvene titule kao i za redovni rad.

Zbog pogrešno obračunatih prekovremenih sati na sudovima je oko 4000 tužbi, među kojima je i 800 pravomoćnih presuda u korist liječnika.

"Zahtjeve liječnika iznijetu ću na sjednici užeg kabineta vlade"

Ministar zdravstva Milan Kujundžić najavio je da će pitanje zahtjeva o donošenju strukovnog kolektivnog ugovora (SKU) ili posebnog zakona o plaćama liječnika pokušati već danas uvrstiti na sjednicu užeg kabineta vlade.

Kujundžić kaže kako će se novac za pogrešno obračunati prekovremeni rad morati pronaći, a procjenjuje se da će za to biti potrebno 1-1,5 milijarda kuna, kojih u proračunu nema. 

"Tu brojku nitko ne zna, spekulira se da je to 1-1,5 milijarda kuna. Mi ćemo zatražiti od svih bolnica da izračunaju koliko bi to bilo po svakoj kući pa ćemo zbrojiti. Toga novca u proračunu u ovom trenutku nema, ali ako je takva presuda Vrhovnog suda, tražit će se rješenje u nekom vremenskom roku", rekao je ministar zdravstva.

Dodao je kako Ministarstvo još nije službeno dobilo odluku Vrhovnog suda te ocijenio kako je ona zbroj djela i odluka prethodne vlade.

"Taj novac smo zaradili i mora nam biti isplaćen"

Nakon sastanka predsjednica HLS-a Renata Čulinović Čaić  izjavila je kako su na sastanku tražili od ministra Kujundžića da se izjasni što je Vladi prihvatljivo od prijedloga koje su dale liječničke asocijacije - SKU ili Zakon o plaćama. 

"Predstavnik vlade, Milan Kujundžić u ovom slučaju, morao se izjasniti sindikatima što je vladi prihvatljivo u odnosu na prijedloge koje su dale liječničke asocijacije. Dakle, strukovni kolektivni ugovor ili Zakon o plaćama. Protuprijedlog vlade bio je da je njima prihvatljiviji Zakon o plaćama i radnom vremenu liječnika. Potez je sad opet na užem kabinetu vlade, koja mora dati zeleno svjetlo da se krene u izradu tog zakona", pojasnila je Čaić.

"Detalje ne možemo iznositi, budući da je izdano samo priopćenje Vrhovnog suda, ne definitivna odluka. Kad stigne definitivna odluka, kroz desetak dana, moći ćemo razgovarati konkretno. Jedna stvar mora biti svima jasna. Riječ je o novcu koji smo zaradili i odradili i koji liječnicima mora biti isplaćen", dodala je.

Predsjednica HLS-a je podsjetila i kako su liječničke udruge pokrenule akciju "Želim raditi zakonito", tijekom koje se prikupljaju potpisi za povlačenje suglasnosti za prekovremeni rad, koja traje 60 dana. Kaže kako je važno da do 1. veljače liječnici prepoznaju volju vlade da riješi njihove probleme.

Kazala je i kako će se s ministrom ponovno sresti za desetak dana, nakon što u Ministarstvo stigne službena odluka Vrhovnog suda

Zakonit rad liječnika

Predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić rekao je da su predstavnici vlade rekli kako je njima prihvatljivo donošenje zakona kojim bi se reguliralo plaćanje prekovremenih sati. 

"Prvo je potrebno da rad liječnika bude zakonit zbog prekovremene satnice. Kada se to uredi treba nam akcijski plan kako smanjiti prekovremene sate. To treba smanjivati postepeno, a ne preko noći jer se može smanjiti kvaliteta zdravstvene zaštite", rekao je Luetić i dodao kako je ovo danas bio samo prijedlog i da su još u iščekivanju. 

"S ovim prijedlogom idemo na vladu i ako daju zeleno svjetlo to je nama prihvatljivo", dodao je Luetić.

Ministar Kujundžić je na pitanje kada se zakon može očekivati rekao kako je u praksi potrebno šest mjeseci za donošenje zakona.

Država duguje liječnicima 1,5 milijardi kuna

"Dva su odvojena problema, problem što se prekovremeni sati vuku godinama, procjene se kreću do milijardu kuna zarađenog novca, unatrag pet i pol, šest godina. Vrhovni sud je rekao da se taj novac koji je zarađen treba vratiti liječnicima. Naše procjene su da je to do milijardu kuna", rekao je Luetić, koji je dodao da prekovremeni rad nije jedini problem rada liječnika.

Podsjetimo, Vrhovni sud zauzeo je pravno stajalište da zdravstveni radnici za vrijeme važenja kolektivnog ugovora imaju pravo na uvećanje plaća i za prekovremeni rad, što znači da liječnici kod obračuna prekovremenih sati imaju pravo na sve dodatke za posebne uvjete rada, odgovornost i znanstvene titule, kao i kod obračuna redovnih sati.

Procjenjuje se da se ukupni dug prema liječnicima zbog krivo obračunatih prekovremenih sati kreće oko 1,5 milijardi kuna.

Odluku Vrhovnog suda već su pozdravili Hrvatska liječnička komora (HLK) i HLS.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.