Vlada objavila koliko je lani naših milijuna dala Crkvi

Foto: Pixsell/Davor Puklavec

SAMO na temelju međudržavnih ugovora između Hrvatske i Svete Stolice, država je Katoličkoj crkvi lani isplatila gotovo pola milijarde kuna iz džepova poreznih obveznika. Konkretno, radi se o iznosu od 497.793.267 kuna. Taj podatak proizlazi iz dokumenta objavljenog danas na službenim stranicama vlade.

Radi se o odgovoru vlade na pitanje saborske zastupnice GLAS-a Anke Mrak Taritaš, koja je pitala kolike su godišnje financijske obaveze Republike Hrvatske temeljem međudržavnih ugovora sa Svetom Stolicom i Hrvatskom biskupskom konferencijom.

Novac se isplaćuje po četiri ugovora sa Svetom Stolicom

Vlada u odgovoru saborskoj zastupnici navodi kako se Crkvi isplaćuje novac na osnovu četiri ugovora: Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske o pravnim pitanjima; o dušobrižništvu katoličkih vjernika, pripadnika Oružanih snaga i redarstvenih službi RH; o suradnji na području odgoja i kulture; i o gospodarskim pitanjima.

Vlada tako u odgovoru navodi kako je, prema ugovoru o pravnim pitanjima, s pozicija Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike za dušobrižništvo vjernika katolika koji se nalaze u ustanovama socijalne skrbi tijekom 2022. godine isplaćeno 828 tisuća kuna, a Ministarstvo zdravstva isplatilo je 744 tisuće kuna za duhovnu pomoć u bolnicama. Caritasu je iz državnog proračuna isplaćeno 15 milijuna kuna.

Samo za dušobrižništvo isplaćeno više od 10 milijuna naših kuna

U odgovoru se navodi kako je po ugovoru o dušobrižništvu katoličkih vjernika, pripadnika Oružanih snaga i redarstvenih službi iz proračuna Ministarstva obrane isplaćeno 10.55 milijuna kuna i još pola milijuna kuna iz proračuna Ministarstva unutarnjih poslova.

"Slijedom Ugovora o suradnji na području odgoja i kulture, na pozicijama Ministarstva znanosti i obrazovanja osiguravaju se sredstva za potporu Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu te sredstva za plaće i naknade zaposlenika osnovnih i srednjih katoličkih vjerskih škola. Za potporu Hrvatskom katoličkom sveučilištu u 2022. godini isplaćeno je 29.107.193 kuna. Za plaće i naknade zaposlenika osnovnih i srednjih katoličkih vjerskih škola u 2022. godini isplaćeno je 97.449.741 kuna", stoji u dijelu odgovora vlade koji se odnosi na Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Više od 340 milijuna po ugovoru o gospodarskim pitanjima

"Slijedom Ugovora o gospodarskim pitanjima iz državnog proračuna se isplaćuju sredstva u visini koja odgovara dvjema prosječnim bruto plaćama pomnoženim s brojem župa Katoličke Crkve u Republici Hrvatskoj. S pozicije Ministarstva financija u 2022. godini isplaćeno je 342.614.016,00 kuna", navodi vlada u dijelu odgovora koji se odnosi na ugovor o gospodarskim pitanjima.

Vlada u odgovoru navodi kako je ugovorom o gospodarskim pitanjima predviđen i povrat oduzete imovine pravnim osobama Katoličke crkve, a naknade za oduzetu imovinu se isplaćuju s pozicije Ministarstva financija te su lani tako isplaćene 2.999.592,00 kune.

Kad se sve to zbroji, dolazi se do cifre od gotovo pola milijarde kuna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.