Vlada ograničava cijene goriva. Donosimo sve detalje

Foto: Pixsell/Marko Prpic

VLADA Andreja Plenkovića je na današnjoj sjednici odlučila intervenirati u cijene goriva. No nije to napravila na način da smanji trošarine, nego je trgovcima gorivom odredila maksimalnu cijenu dizela i benzina.

Odluku je vlada, poručili su danas Plenković i njegov ministar gospodarstva Tomislav Ćorić, donijela zbog trenda porasta cijena na svjetskim tržištima, koji se odmah reflektirao na porast maloprodajnih cijena na benzinskim crpkama u Hrvatskoj, zbog čega su cijene goriva dosegle povijesno visoke razine.

Što točno kaže današnja odluka i kad stupa na snagu?

Današnjom vladinom uredbom određuje se maksimalna maloprodajna cijena benzinskih i dizelskih goriva u Hrvatskoj. Tako se cijena benzina ograničava na 11 kuna i 10 lipa po litri, a cijena dizela na 11 kuna po litri.

Na najvišu maloprodajnu cijenu naftnih derivata nije dozvoljeno zaračunavati naknade ili druge troškove koji nisu propisani uredbom ili drugim posebnim propisima, rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić. Maksimalni iznosi cijena sadržavaju cijenu naftnog derivata, trošarinu i PDV. U cijeni naftnog derivata ugrađena je premija energetskog subjekta koja uključuje i maržu.

Maksimalne maloprodajne cijene određene su za neprekinuto razdoblje od najduže 30 dana od dana stupanja na snagu ove Uredbe. Vladina uredba stupa na snagu prvoga dana od dana objave u Narodnim novinama, a to će biti u subotu.

Odluka vlade o maksimalnoj ... by Index.hr

Vlada: Distributeri će to izdržati

Plenković je rekao da vjeruje da će to distributeri izdržati te da je to odluka na korist "našeg gospodarstva i naših građana", a slično je na press-konferenciji nakon sjednice vlade ponovio i ministar Ćorić.

"Ovo ne bi trebalo ugroziti distributere, iako očekujemo rasprave o tome je li trebalo smanjiti trošarine ili PDV", rekao je Ćorić.

"Distributeri bi to trebali izdržati, ali ovo bi trebalo ostaviti traga i na proračunu zbog manjih prihoda od PDV-a zbog nižih cijena", rekao je.

Vlada je mogla smanjiti trošarine, ali nije, nego je trošak prebacila na trgovce gorivom

Podsjetimo, država ima lavovski udio u cijeni svake prodane litre goriva. 

Ekonomist Branimir Perković u svojoj nedavnoj kolumni za Index objavio je kako od 11 kuna za litru Eurosupera 95 (zaokruženo radi lakšeg izračuna) 1.1 ide distributeru (vlasniku benzinske), 2.2 za PDV, tj. državi, 4.4 za razne vrste trošarina (državi), a 3.3 je cijena same litre goriva. 

Drugim riječima, država uzima 6.6 kuna po litri. Po spremniku od 50 litara država uzme 330 kuna. Naravno, ne može se reći da je to konkretna cijena jer nije svaki spremnik od 50 litara, kao što je i iznos od 11 kuna odabran radi lakšeg izračuna, ali ono što se može reći jest da u glavnini slučajeva država svakako uzme više od 300 kuna po jednom punjenju 50-litarskog spremnika do vrha.

Iako, dakle, država uzme lavovski dio od svake prodane litre benzina i dizela u Hrvatskoj, vlada je danas odlučila da neće smanjiti trošarine, nego će trošak ograničenja cijene goriva prebaciti na trgovce, odnosno distributere goriva. 

Što kažu trgovci gorivom?

Tomislav Ćorić je na današnjoj press-konferenciji rekao da se vlada prije donošenja odluke o ograničenju cijena goriva nije konzultirala s distributerima odnosno trgovcima gorivom.

Index se upitom obratio vodećim distributerima gorivom u Hrvatskoj: Ini, Petrolu (koji je nedavno preuzeo Crodux), Lukoilu i Konzum benzu. 

>> Vlada ograničava cijenu goriva. Pitali smo distributere što misle o tome

Zasad smo dobili tek odgovore Lukoila i Petrola.

Petrol je u odgovoru za Index poručio da ne može komentirati uredbu jer još nije stupila na snagu, a u Lukoilu kažu da poštuju uredbu vlade te će po istoj postupati u cijeloj svojoj maloprodajnoj mreži na teritoriju RH.