Vlada ruši Puljkov plan u Splitu

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

KAKO je neslužbeno potvrđeno Indexu iz Ministarstva uprave, vlada planira srušiti ideju Ivice Puljka da gradom do izbora vlada njegov drugi zamjenik Antonio Kuzmanić i to tako što će na sjednici vlade imenovati povjerenika za Split. 

Ta bi osoba, planiraju u Ministarstvu i vladi, upravljala Splitom do izbora umjesto Puljkovog čovjeka. 

"Ministarstvo smatra da se u ovoj situaciji treba imenovati povjerenik, sukladno Zakonu. Zamjenici su izabrani s gradonačelnikom i u Zakonu jasno piše da ako se ostavka podnese u prve dvije godine, idu novi izbori i da se imenuje povjerenik na sjednici vlade", rekao je Indexu dobro upućen sugovornik blizak Ministarstvu.

Na pitanje kada vlada planira imenovati povjerenika, naš sugovornik odgovara: "Puljak još nije podnio ostavku, neka se odluči. On je na potezu."

Za komentar smo upitali Ivicu Puljka. 

Puljak: Plenković se napokon odlučio uključiti u izbore u Splitu i nametnuti povjerenika. Povlačimo zamjenika Antonija Kuzmanića

"Čini se da se Andrej Plenković napokon odlučio uključiti u izbore u Splitu i nametnuti Gradu svog povjerenika. Sada sve stranke napokon mogu biti zadovoljne i hrabre da izađu i na izbore za Gradsko vijeće. Nama to nije problem jer želimo izbore na svim razinama", rekao je Puljak.

"Najavljujemo povlačenje i zamjenika Antonija Kuzmanića kako ne bi došlo do pravnih problema jer izgleda da Plenkovićev ministar zakon tumači suprotno većini pravnih stručnjaka. Uskoro očekujemo da se Andrej Plenković još snažnije uključi u splitske izbore - imenovanjem svog kandidata za gradonačelnika. Čekamo službenu potvrdu ove vijesti i vidimo se na izborima", kaže Puljak za Index. 

Pravni stručnjak: Ne vidim kako bi imenovanje povjerenika bilo zakonito. Ali, hej, ako se ministre protuustavno smjenjuje, zašto se ne bi moglo imenovati povjerenike

Inače, na Twitteru se o ovom pitanju oglasio i pravni stručnjak Vedran Đulabić. On tvrdi da vlada nema zakonske osnove za imenovanje povjerenika ako zamjenik nije dao ostavku.

"Ako zamjenik ne podnese ostavku, zaista ne vidim kako bi imenovanje povjerenika bilo zakonito. Ali, hej, ako se ministre protuustavno smjenjuje, zašto se ne bi moglo imenovati povjerenike u lokalnu samoupravu", napisao je Đulabić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.