Vlasnik poliklinike optužen zbog lažnih covid-potvrda i uvjerenja bez pregleda

Ilustracija: Shutterstock

Splitsko Općinsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv 67-godišnjeg liječnika i vlasnika privatne poliklinike. Osim njega, optuženo je i troje djelatnika poliklinike te još dvije osobe, piše Dalmatinski portal.

Optužnicom im se stavlja na teret zlouporaba položaja i ovlasti, upotrebu neistinite svjedodžbe i poticanje. Riječ je o događajima od kraja 2020. do travnja 2021. u Splitu i Vrgorcu.

Optužen i predsjednik jednog nogometnog kluba

Doktora terete da je kao odgovorna osoba zdravstvene ustanove izdavao liječničke svjedodžbe iako ljudi nisu prošli preglede. Korištene su za dozvole za nošenje oružja, vozačke dozvole, naknadu za oboljenje, a izdano je i devet potvrda o preboljenju covida.

Dalmatinski portal navodi da je optužen i predsjednik jednog nogometnog kluba te da mu se na teret stavlja poticanje na izradu i ovjeru neistinitih uvjerenja o zdravstvenoj sposobnosti za sudjelovanje na natjecanju bez obavljenog specijalističkog pregleda.

Neistinite covid-potvrde za 24 osobe

Optužnica se bavi i neistinitim, ali pečatiranim covid-potvrdama za 24 osobe kojima je tako omogućen prelazak granice koncem 2020. i početkom 2021.

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu za liječnika i zaposlenika njegove ustanove traži kaznu zatvora, a uvjetnu za ostale, prenosi Dalmatinski portal.