Vlasti u Šangaju medijima navodno naredile da ne koriste izraz "lockdown"

Foto: EPA

ŠANGAJSKE vlasti medijima su navodno naredile da se suzdrže od upotrebe izraza "lockdown" i "ukidanje lockdowna" tijekom izvještavanja o kraju dvomjesečne izolacije u tom kineskom gradu, javlja Guardian. Šangaj, grad s 25 milijuna stanovnika, otvorio se ovaj tjedan.

Nakon više od 60 dana lockdowna građani mogu napustiti svoje domove, otići na posao i koristiti javni prijevoz. Danas su procurile gradske direktive za medije i u njima piše da kineski mediji mogu objavljivati vijesti o promjenama epidemioloških ograničenja, ali im je naređeno da ne koriste izraz lockdown. 

"Za razliku od Wuhana, Šangaj nikada nije proglasio lockdown, tako da ne postoji 'ukidanje lockdowna'. U svim dijelovima Šangaja odvilo se suzbijanje virusa, ali ključne funkcije grada su tijekom tog razdoblja nastavile funkcionirati. Naglasite da su mjere bile privremene", navodi se u smjernicama o cenzuri koje je objavio China Digital Times.

China Digital Times upozorava da se takve direktive ponekad izdavačima dostavljaju usmeno. Guardian nije neovisno provjerio navodni dokument šangajskih vlasti. Ukidanje ograničenja u Šangaju uslijedilo je nakon što su vlasti rekle da je epidemija učinkovito kontrolirana.