Vođa Nikaragve: Zelenski je Hitlerov sin

Foto: EPA

Autoritarni vođa Nikaragve nazvao je izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog potomcima đavla i Hitlera. Predsjednik Daniel Ortega obratio se jučer na događaju u čast nikaragvanskih policijskih snaga.

"Na čelu izraelske vlade je premijer koji je sin đavla. Zašto? Jer on provodi politiku terora i on je Hitler. Premijer Izraela je Hitler... Baš kao što je predsjednik Ukrajine još jedan nacist, još jedan Hitlerov sin, koji želi uključiti NATO u rat protiv Ruske Federacije", poručio je Ortega. 

Zelenski je Židov i ranije je govorio da su tri brata njegovog djeda ubijena u Holokaustu iza kojeg je stajala Hitlerova nacistička Njemačka. Kremlj je od početka invazije punog opsega gurao narativ da je Ukrajina prepuna nacista. Netanyahu je također Židov.

Ranije ove godine pokrenuli pravni postupak protiv Njemačke 

Ortega je na vlasti od 2007. i naširoko ga se smatra diktatorom. Zatvara svoje političke suparnike i kritičare te je preuzeo potpunu kontrolu nad državnim institucijama, piše Politico. Nikaragva ima bliske veze s Moskvom još od hladnog rata, tijekom kojeg je Sovjetski Savez podržao svrgavanje režima te srednjoameričke zemlje 1979. koje su izveli ljevičarski pobunjenici.

Nikaragva također dugo podržava Palestince i bila je među prvim zemljama koje su priznale palestinsku državnost. Nikaragva je prošli tjedan službeno prekinula diplomatske veze s Izraelom, nazivajući Netanyahuovu vladu "fašističkom" i "genocidnom".

Ranije ove godine Nikaragva je pokrenula pravni postupak protiv Njemačke pred Međunarodnim sudom pravde u pokušaju da spriječi Berlin u isporuci oružja Izraelu za njegov rat u Gazi. U travnju je sud odbacio slučaj. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.