Vođa srpskih neonacista u bijegu: Davidović ne želi na godinu dana u zatvor

GORAN DAVIDOVIĆ, vođa srpske neonacističke organizacije Nacionalni stroj, nalazi se u Italiji i nema namjeru vratiti se u Srbiji kako bi odslužio jednogodišnju zatvorsku kaznu na koju je pravomoćno osuđen, javlja srpski Radio 021.

Davidović je pozvan na izdržavanje kazne, međutim pozivu se nije odazvao. Radio 021 javlja da se Davidović nalazi u Italiji te nema namjeru doći u Sombor na izdržavanje kazne. Najavio je podnošenje tužbe Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Kaznu Davidoviću je potvrdio Vrhovni sud Srbije koji je odlučivao o njegovoj žalbi na odluku Okružnog suda u Novom Sadu. Taj je sud Davidovića procesuirao i kaznio zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti.

Riječ je o kazni za događaj iz studenog 2005. kada je Davidović sa skupinom od oko 25 svojih pristaša, članova skupine Nacionalni stroj, upao ne jednu tribinu u Novom Sadu na kojoj je bilo govora o antifašizmu i borbi protiv nacizma.

Davidović i ostali su 9. studenog 2005. okupljene sudionike tribine vrijeđali uzvicima "komunjare", "ustaške svinje", "plaćenici", "izdajice", "židovske sluge" i "idite u Ameriku". Neki članovi su tada dizali ruke u znak nacističkog pozdrava.

Policija u Novom Sadu nema informacija o tome da je Davidović u bijegu. Glasnogovornik policije u Novom Sadu Stevan Krstić, rekao je beogradskoj agenciji B92 da je za Davidovićev slučaj izdržavanja kazne nadležan sud u Novom Sadu koji odlučuje i o eventualnom izdavanju tjeralice kako bi se okrivljenika privelo na izdržavanje kazne.

R.I.
Foto: Youtube

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.