Vojko Obersnel podnio kaznenu prijavu protiv Tržnica Rijeka

GRAD Rijeka podnio je kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu protiv Tržnica Rijeka zbog neistinito prikazanih površina prostora koje zaista koriste, najnovija je vijest iz Grada Rijeke nakon podizanja kaznene prijave protiv riječkoga gradonačelnika te još troje zaposlenika Grada. Grad Rijeka podnio je kaznenu prijavu protiv tvrtke riječkog tajkuna i SDP-ovca Ivana Franolića te tužbu na Trgovačkom sudu za naknadu štete, prenosi riječki Novi list.

U objašnjenju prijave stoji da je Zakonom o komunalnom gospodarstvu propisano da je obveznik plaćanja komunalne naknade dužan prijaviti promjene upravnom tijelu nadležnom za komunalno gospodarstvo. Naime, radi usklađivanja s izmjenama Zakona o komunalnom gospodarstvu, 2002. godine, svim su obveznicima izdana nova rješenja o obvezi plaćanja komunalne naknade.

Naime, u listopadu 2001. godine Grad Rijeka je svim obveznicima (među kojima su i Tržnice Rijeka) poslao obavijesti u kojima se tražilo dostavljanje očitovanja o eventualnim promjenama koje su od utjecaja na utvrđivanje obveze i visine komunalne naknade. Prema dobivenom očitovanju od Tržnica Rijeka, Grad je 2002. godine izdao rješenje o obvezi plaćanja komunalne naknade.

"Mjerenje 6.500 prostora trajalo bi do danas"

"Odmah nakon što je Grad 4. veljače 2010. godine od Županijskog državnog odvjetništva dobio informaciju da Tržnice Rijeka plaćaju komunalnu naknadu za manju površinu od one koja se stvarno koristi, odmah je pokrenut postupak utvrđivanja neto korisne površine zatvorenog prostora Centralne tržnice i tržnice Brajda", rekao je Obersnel za Novi list i dodao da je stvarna korištena površina za 30 posto veća od zaduživane, što predstavlja razliku od 1,038.351 kunu komunalne naknade za razdoblje od 2002. godine do 2009. godine i 448.424 kune spomeničke rente za razdoblje od 2004. godine do 2009. godine.

Riječki gradonačelnik je objasnio da je odmah nakon toga saznanja doneseno novo rješenje za komunalnu naknadu od 2002. godine do 2009. godine i spomeničku rentu od 2004. godine. Na rješenje su Tržnice Rijeka podnijele žalbu pa je Grad 5. ožujka 2010. podnio tužbu Trgovačkom sudu u Rijeci protiv Tržnica Rijeka za naknadu štete.

Na pitanje o tome kako Grad nije primijetio da je stvarno korištena površina Tržnica Rijeka za gotovo 30 posto veća od zaduživane, Obersnel je objasnio da je na isti dan kad i Tržnicama Rijeka izdano još 5.000 rješenja te ih je bilo nemoguće sve provjeriti. "Obveza je i vlasnika da vodi računa o veličini prostora, ali da smo mjerili svih 6.500 prostora, vjerojatno bismo mjerili do danas", objasnio je Obersnel za Novi list.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.