Vojnik koji je brutalno pretukao Djeda Mraza u Brodu: "Uhvatio me s leđa i gušio"

MATEJ Marković u pritvoru je od Badnjaka, a danas je na Općinskom sudu u Slavonskom Brodu počelo suđenje za nanošenje teških ozljeda Kristijanu Ereizu. Riječ je o sada već bivšem vojniku koji je brutalno nogom u glavu udario mladića koji je bio odjeven u Djeda Mraza.

Markoviću je danas, kao prvookrivljenom, počelo suđenje za nanošenje teške tjelesne ozljede. Izjasnio se krivim po svim točkama optužnice, piše PlusPortal.

"Prvi me udario šakom u glavu"

"Došao sam u Prohibition bar slaviti Badnjak s prijateljima. Leon Ćurić i njegovi prijatelji došli su do mog društva. Rekao mi je da želi riješiti nesuglasice otprije i ponudio da izađemo van. Odbio sam. Prvi me udario šakom u glavu, a potom je počela tuča njegovih i mojih prijatelja. Konobar ih je istjerao van. Ja sam još neko vrijeme ostao unutra.

Vani je nastala tuča u kojoj je sudjelovalo 12 ljudi. Kristijan Ereiz sleđa me uhvatio za vrat i počeo jako gušiti, a imam liječničku dokumentaciju o fobijama od gušenja jer me kao maloljetnika čovjek pokušao ugušiti. Potom sam učinio ono što je vidljivo na snimci. Želim se ispričati oštećeniku, ali i svojoj obitelji i prijateljima koji su uz mene. Izgubio sam posao koji sam volio. Žao mi je zbog svega", rekao je Marković u iznošenju svoje strane priče i više puta ponovio da se kaje zbog onoga što je napravio.

Predložena zatvorska kazna od godinu i šest mjeseci

Optužnicom je predložena kazna od godinu i šest mjeseci koju Marković nije prihvatio. Oštećeni Kristijan Ereiz u cijelosti je ostao pri iskazu koji je u siječnju dao u Policijskoj upravi brodsko-posavskoj. Odgovorio je tek na nekoliko pitanja sutkinje i obrane prvookrivljenog/drugookrivljenog.  

"Primio sam udarac u glavu, pao u nesvijest i ničeg se ne sjećam. Probudio sam se dvije ulice dalje. Nosili su me prijatelji. Zvao sam brata i odvezao me u bolnicu. Mateja Markovića ne poznajem. Nisam vidio tko mi je zadao udarac od kojeg sam pao na tlo. Moje liječenje još uvijek traje. U tučnjavi nisam sudjelovao, nego sam pokušao smiriti situaciju. Prijatelja Leona sam izveo van, a događaja koji su se potom vani dogodili se ne sjećam. Iz priče znam da su Leon i Matej imali ranije sukobe", kazao je Kristijan Ereiz koji je tog Badnjaka bio odjeven u Djeda Mraza.

Drugookrivljeni Đuro Baričić, Matejev prijatelj i također sudionik tučnjave, priznao je sudjelovanje, ali ne i navedeno u optužnici te je njegova obrana predložila, a Sud prihvatio ispitivanje svjedoka - drugih mladića sudionika tučnjave. Baričićeva obrana tvrdila je da je on oštećeniku zadao udarac u kuk, a ne u prsni koš te da time nisu nastale nikakve tjelesne ozljede. Vezano za njih, ispitan je doktor i vještak Marcel Marcikić. Odgovarao je na pitanja obrane, zbog kojih je u sudnici pregledao i snimku događaja kako bi mogao utvrditi je li Baričić Ereiza udario u kuk/bok ili u prsni koš.

"Perforacija bubnjića znači privremeni, a možda i trajni gubitak sluha, što ovisi o izlječenju. Vidio sam snimku, do potresa mozga došlo je isključivo zbog snažnog udarca nogom, a ne zbog udarca glave o tlo. Izazvao je potres mozga i perforaciju bubnjića. Druga osoba zadala je udarac u lijevi dio prsnog koša, a ne u kuk", kazao je dr. Marcikić.  

"Prvi me udario, razbio mi arkadu, a ja sam ga potom udario dok je ležao na tlu"

Nakon toga obrana drugookrivljenog Baričića odustala je od ranije traženog ispitivanja svjedoka odnosno od predloženih dokaznih prijedloga. Uslijedilo je iznošenje Baričićeve obrane.

"Sve je počelo tako što je Mateju netko urlao da izađe van, a on je to odbio uz riječi da je Badnjak te da se ne želi tuči. Nastao je metež. Kako sami vidite Kristijan Ereiz je 20 kilograma teži od mene i dvije glave viši. Prvi me udario, razbio mi arkadu, a ja sam ga potom udario dok je ležao na tlu kako me kasnije ne bi opet dohvatio. U tom trenutku nije bio u nesvijesti. Ispričavam mu se jer ga dotad nisam ni poznavao niti smo imali međusobnih problema", kazao je Baričić.  

Dokazni postupak je time dovršen, uslijedit će završne riječi, a danas će možda biti donesena i presuda.