U Americi katoličku školu htjeli financirati javnim novcem. Vrhovni sud: Ne može

Foto: Screenshot

Vrhovni sud američke savezne države Oklahome u utorak je zaustavio projekt prve javno financirane neovisne vjerske škole u SAD-u, suprotstavivši se konzervativcima i guverneru iz redova Republikanske stranke koji su omogućili vjerskim skupinama da sudjeluju u javnom obrazovanju.

Visoki sud smatra da je državni odbor za neovisne škole, koji je prošle godine glasanjem 3:2 odobrio zahtjev Katoličke nadbiskupije Oklahome za otvaranje škole St. Isidore of Seville, prekršio propise koji zabranjuju vlastima donošenje bilo kakvog zakona koji "potvrđuje uspostavljanje religije". U presudi se također kaže da su prekršeni ustavi Oklahome i SAD-a, kao i državni zakon, piše Associated Press.

Pomno praćeni slučaj

Slučaj se pomno prati jer zagovornici ovakvih škola vjeruju da su nedavne odluke Vrhovnog suda SAD-a pokazale da je sud otvoreniji prema korištenju javnih fondova u vjerske svrhe.

Savezne države u kojima su na vlasti konzervativci krenule su u pohod na javne škole: Louisiana je zahtijevala da se u učionicama postavi Deset zapovijedi, a pojavio se i pritisak da se podučava Biblija i zabranjuju knjige i lekcije o rasi, seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu.

"Prema zakonu savezne države Oklahome, neovisna škola je javna škola i kao takva mora biti sekularna. Međutim St. Isidor želi evangelizirati nastavni plan i provoditi program katoličke škole dok ga financira država", napisao je sudac James Winchester, kojeg je imenovao bivši republikanski guverner Frank Keating, u većinskom mišljenju suda.

Nadbiskupija Oklahoma Cityja i biskupija Tulsa u priopćenju kažu da će razmotriti sve pravne opcije kao odgovor na sudsku odluku.

Sedam od osam sudaca glasalo za, jedan se izuzeo

Sud je odluku prihvatio glasanjem 7:1, s tim da se jedan sudac djelomično složio, a predsjednik suda John Kane IV. se izuzeo. Sutkinja Dana Kuehn bila je protiv. Pet od devet sudaca Vrhovnog suda Oklahome imenovali su republikanci, a četiri demokrati.

U svom neslaganju, Kuehn je napisala da bi isključivanje St. Isidorea iz programa neovisnih škola samo na temelju vjerske pripadnosti predstavljalo kršenje odredbe o slobodnom prakticiranju vjere iz Prvog amandmana Ustava SAD-a. Ustav savezne države Oklahome ne zabranjuje sklapanje ugovora s vjerskim školama sve dok su dostupne nereligiozne opcije koje financira država, tvrdi Kuehn.

Državni odvjetnik Oklahome Gentner Drummond, koji je pozvao državni odbor za neovisne škole da ne odobri ugovor sa St. Isidoreom, zatražio je od suda da intervenira i donese odluku o ovom slučaju. Pohvalio je odluku suda.

"Kako najbolje zaštititi vjerske slobode? Sprječavanjem države da financira bilo koju religiju"

"Autori Ustava SAD-a i Ustava savezne države Oklahome jasno su shvatili kako najbolje zaštititi vjerske slobode: sprječavanjem države da financira bilo koju religiju", rekao je Drummond.

St. Isidore trebao je najesen započeti nastavu za svojih prvih 200 upisanih učenika prema programu evangelizacije svojih učenika u katoličkoj vjeri. Nadbiskupija sada traži smjernice od svojih odvjetnika o tome treba li otvoriti vrata učenicima, rekao je Brett Farley, izvršni direktor Katoličke konferencije Oklahome.

Guverner Oklahome Kevin Stitt, koji je podržao odluku odbora, kaže da je razočaran što ju je Drummond osporio i nada se da će Vrhovni sud SAD-a razmotriti slučaj.

"Mislim da smo poslali zabrinjavajuću poruku kako su vjerske skupine drugorazredni faktori u našem obrazovnom sustavu. Neovisne škole su vrlo popularne u Oklahomi i sve što želim reći je da ne možemo birati tko će dobiti državne dolare na temelju vjerskog statusa privatnog subjekta", napisao je Stitt.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.