HDZ dao hrpu dionica ratnim veteranima, ali im nisu rekli da su bezvrijedne

Foto: FAH/Index

PLANOM koji je predložio vladin povjerenik u Agrokoru, dionice postojećih dioničara bit će izbrisane, a upravo te dionice, paket od 19.500 dionica Belja, vlada poklanja vojnim invalidima i članovima obitelji poginulih branitelja. 

Riječ je o praktički bezvrijednim dionicama, bivši vladin povjerenik u Agrokoru Ante Ramljak napravio je takav nacrt nagodbe prema kojemu se imovina starih kompanija prebacuje u nove, a postojećim dioničarima ostaju "prazne" kompanije.

>> Peruško prijeti svojim direktorima: Onaj tko ne dođe na sastanak ne mora nakon Uskrsa više dolaziti na posao

"Nažalost, vi znate da su ulaganje u dionice i trgovanje na burzi vrlo rizičan poslovni pothvat i s tim rizicima se svi dioničari normalno moraju znaju nositi. Sad, u ovom trenutku, mislim da je gubitak dionica koji su dioničari imali kod svih naših operativnih kompanija vrlo izvjestan", govorio je Ramljak u prosincu.

To je rezultiralo ogromnim padom dionica na burzi, dionice Belja pale su za 52 posto, Leda 87 posto, a Jamnice 94 posto. 

Isti nacrt nagodbe naslijedio je Fabris Peruško. Kao i njegov prethodnik, novi povjerenik nastavlja politiku neosporavanja jamstava koja opterećuju tvrtke u kojima Agrokor ima udjele i drži se istog plana. Index je pisao kako Peruško traži od direktora da sastave financijska izvješća u kojima bi se knjižila golema sporna jamstva i zatezne kamate, što mnogi direktori ne žele. Zbog toga se i kasni s objavljivanje izvješća na Agrokorovih društava na burzi.

U međuvremenu se dionicama Belja mjesecima uopće ne trguje, zadnji put protrgovalo se krajem veljače po cijeni od 2,4 kune. Mali dioničari su ljuti, smatraju da im je oteta imovina, a sada te bezvrijedne dionice država dijeli vojnim invalidima iz Domovinskog rata i članovima obitelji poginulih branitelja koji imaju privilegij besplatnih dionica iz državnog portfelja.

Država bezvrijedan paket procijenila na 780.000 kuna

Državni CERP (Centar za restrukturiranje i prodaju) kojim upravlja ministar državne imovine Goran Marić dao je, naime, 28. ožujka suglasnost da se podijele dionice bez naplate iz državnog portfelja. Među njima je i 19.500 dionica Belja za koje navode nominalnu cijenu od 40 kuna, pa paket procjenjuju na 780.000 kuna. To je, naravno, van pameti.

Nominalna vrijednost dionice pokazuje koliko je uplaćeno po dionici kada je društvo bilo osnovano,  ili je povećanjem ili smanjenjem kapitala nominala korigirana za iznos zadržanih gubitaka ili dobiti. Umnožak nominale i broja dionica predstavlja ukupni temeljni kapital.  

No dionice Belja pale su na burzi ispod svoje nominale, dakle ispod 40 kuna, još prije četiri godine - u listopadu 2014. godine. 

Ratnim invalidima i djeci branitelja vlada daje privilegij bezvrijednih papira

Ova odluka kojom se ratnim invalidima poklanja paket bezvrijednih dionica precijenjenih na 780.000 kuna morala je proći neku pravnu službu, trebali su je pogledati neki specijalisti za valuaciju prije nego ju je potpisao ministar Marić, koji je i sam doktor ekonomskih znanosti.

Paket Belja vrijedi na tržištu u ovom trenutku nula kuna, jer će po planu Fabrisa Peruška sva imovina biti prebačena u zrcalne tvrtke. Upravljanje novim Agrokorom najvjerojatnije će preuzeti Sberbank, VTB i Zaba, uspije li Peruško postići dogovor s ruskim bankama.

Ratnim vojnim invalidima i djeci poginulih branitelja HDZ-ova vlada daje zapravo privilegij bezvrijednih papira. Vrhunski cinizam prema svom glasačkom tijelu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.