Vrućine na sjeveru Europe ne popuštaju: I Finci se tope na +37

VAL VRUĆINA, koji je proteklih nekoliko tjedana pogodio sjeverne dijelove Europe, nije zaobišao ni "hladnu" Finsku, čiji se stanovnici već danima znoje na temperaturama većima od 30 stupnjeva Celzijevih.

Tjekom današnjeg dana, kako prenose lokalni mediji, u gradu Joensuu na istoku zemlje zabilježen je temperaturni rekord od čak 37,2 stupnja, što je najveća do sada zabilježena temperatura u Finskoj. Dosadašnji rekord registriran je 9. srpnja 1914., kada se u gradu Turkuu na jugozapadu zemlje živa popela na 35,9  stupnjeva Celzijevih.

U tradicionalno hladnoj nordijskoj Finskoj temperature od 25 stupnjeva u ljetnoj sezoni smatraju se vrlo visokima, a one preko 30 izuzetno su rijetke. No ovaj će srpanj ostati zapamćen kao nesvakidašnji i posve netipičan za ovu skandinavsku zemlju, jer su temperature oko 30 stupnjeva ili preko te granice izmjerene gotovo svakoga dana od početka mjeseca. Tijekom jučerašnjeg dana u većini mjesta u Finskoj živa je prešla 34 stupnja Celzijeva, a u Lahtiju na jugu zemlje izmjereno je čak 35,6 stupnjeva.

Neuobičajeno visoke temperature povećale su i opasnost od nastajanja požara u zemlji izuzetno bogatoj šumama, a državni ured za spašavanje u Helsinkiju samo je tijekom srpnja primio 30-ak dojava o požarima u središnjem dijelu zemlje.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.