Vučić i službeno više nije predsjednik SNS-a, imenovan novi šef stranke

Foto: Amir Hamzagic/ATAImages/PIXSELL

PREDSJEDNIK Srbije Aleksandar Vučić sada i službeno više nije predsjednik Srpske napredne stranke. Vučić je povlačenje s čela stranke najavio jučer na skupu u Beogradu, a danas je sve formalizirano na izvanrednoj sjednici SNS-a u Kragujevcu. 

Za novog predsjednika stranke imenovan je Miloš Vučević, kojeg je predložio Vučić. 

Aleksandar Vučić je na današnjoj sjednici SNS-a rekao da tu stranku nikada neće napustiti. "Ponosan sam što sam sve ove godine vodio najbolju stranku", poručio je Vučić.

Nakon izbora za šefa stranke Miloš Vučević je izjavio da se politika SNS-a neće mijenjati i da će "i dalje biti motor razvoja Srbije". Najavio je da će 24. lipnja biti uspostavljena stranačka tijela, a da se nakon toga priključuju velikom tzv. Narodnom pokretu koji osniva Vučić.

Tko je novi predsjednik Vučićeve stranke

Vučević je član SNS-a postao 2008. godine, a potpredsjednik stranke je od 2016. godine. Za gradonačelnika Novog Sada izabran je u rujnu 2012. Tada se prestaje baviti odvjetničkim poslom, što je do tada radio. 

Za gradonačelnika je drugi put izabran u srpnju 2016., a treći put u rujnu 2020. godine.

Ostavku na funkciju gradonačelnika Novog Sada podnosi 24. listopada 2022. godine, a 26. listopada postaje potpredsjednik vlade Srbije i ministar obrane. 

U Hrvatskoj je najpoznatiji po izjavi iz kolovoza prošle godine kada je rekao da on nikada neće razumjeti Srbe koji su na odmoru u Istri, Dalmaciji i na otocima. 

"Neka ljetuju gdje god hoće, baš me briga, ali sigurno je gadno i prilično neugodno sutra biti Srbin u Dalmaciji ili negdje na odmoru na Jadranskom moru u Hrvatskoj. Sutra će oni slaviti i pričati da su pobijedili protjeravši Srbe. Jedino da ronite cijeli dan, da uzmete veliku bocu kisika, da idete pod more i da se pravite da se to ne događa i da su oko vas baš pristojni ljudi", rekao je Vučević.