Vučić traži da se Europska unija jače angažira na Balkanu

Foto: EPA

SRPSKI predsjednik Aleksandar Vučić poručio je da će Srbija učiniti sve što od nje ovisi kako bi se u regiji održali mir i stabilnost, ali je zatražio i snažniju ulogu Europske unije na zapadnom Balkanu ako želi pridonijeti stabilnosti regije.

"Poslije neuspjeha referenduma u Makedoniji i izbora u Bosni i Hercegovini usuđujem se reći da nam je potrebna jača uloga EU-a jer Unija neće biti taj tip sna i svjetionik demokracije i slobode kojem smo težili ranije", poručio je Vučić na međunarodnom skupu pod nazivom Beogradski bezbedonosni forum, kojem je cilj Balkanu približiti najvažnija globalna i europska razmatranja problema sigurnosti, omogućiti razmatranje problema sigurnosti zapadnog Balkana u okvirima europske sigurnosne arhitekture i promicati lokalne poglede na sve te izazove.

Vučić je ocijenio da u Makedoniji dobar dogovor dviju strana, Grčke i Makedonije, nije prošao "jer se ljudima nije dopao“ i umjesto da se ta činjenica prizna, kako je rekao, „neki se sada igraju matematičkim formulama o većini na jednoj ili drugoj strani“.

On je najavio da će Srbija na sljedećoj međudržavnoj konferenciji u prosincu otvoriti jedno ili dva nova poglavlja s EU-om, no istaknuo je da "nitko ne zna što će se potom dogoditi". Naglasio je kako bi ljudi voljeli pripadati tipu društva kao što je EU.

„Moramo učiniti nešto veliko na zapadnom Balkanu i moramo imati nešto opipljivo i konkretno za regiju. Jer, ako podcijenimo druge faktore i volju naroda, razočaranje naroda na koje nismo računali, bojim se da će teško biti održati stabilnost u idućem desetljeću“, naglasio je srbijanski predsjednik.

Ocijenivši da beogradski forum pokazuje „važnost pitanja sigurnosti, mira i stabilnosti“, Vučić je istaknuo opredijeljenost Srbije da zadrži svoju europsku agendu i nastavi razvijati dobrosusjedske odnose pridonoseći rješavanju otvorenih regionalnih pitanja.

Komentirajući aktualne odnose unutar EU-a, Vučić je rekao kako je prije pet godina, dolazeći u Bruxelles, mislio da „svi slušaju sve“, a da mu se sada čini „da oni u Italiji ne čuju što govori Francuska".

Van der Belen: Za europsku perspektivu treba hrabrosti i vizije na obje strane

Jedan od sudionika beogradskog foruma, austrijski predsjednik Aleksander Van der Belen, istaknuo je da su za europsku perspektivu regije „vizija i hrabrost potrebne na obje strane“ kako bi se zapadni Balkan učinio dijelom EU-a, naglasivši kako misli „i na zemlje kandidate i sadašnje članice EU-a“.

Zemlje regije prošle su kroz značajne političke i ekonomske promjene, ali te zemlje, uključujući Srbiju, poduzele su i nekad teško prihvaćene reforme s perspektivom da članstvo u EU postane realistično i vidljivo, rekao je austrijski predsjednik.

On je dodao kako, poslije godina zamora od proširenja Europske unije, može biti optimist „jer vidi novi entuzijazam“, ocijenivši da političari na zapadnom Balkanu „hrabro gledaju u budućnost“ i shvaćaju da nje nema bez vizije i dijaloga.

Na zapadnom Balkanu treba hrabrosti da se predlože mir i dijalog umjesto zamrznutog konflikta, istaknuo je austrijski predsjednik naglasivši kako „to nije samo zadaća za političare“ te da je „važno da građani i društvo podrže tu viziju rješenja bez konflikata, vrućih ili zamrznutih“.

„Srbija i zapadni Balkan trebaju se pridružiti preoblikovanju EU-a i prije službenog članstva“, sugerirao je Van der Belen naglasivši da reforme treba provesti bez obzira na članstvo u EU-u te da je „bolje biti u društvu, surađivati i imati dobrosusjedske odnose nego biti sam".

„To je staromodno i pogrešno. Nijedna zemlja ne može biti prosperitetna bez suradnje i dobrosusjedskih odnosa“, rekao je austrijski predsjednik, konstatirajući kako je i EU-u neophodna reforma“.

Ovogodišnji skup posvećen pitanjima sigurnosti okupio je sudionike iz Srbije, regije, Europe i svijeta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.