Vuk koji je ubio ponija Ursule von der Leyen bit će ubijen

NJEMAČKA regija Hannover izdala je službenu dozvolu za odstrel vuka koji je ubio jednog od ponija predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen, piše Euroaktiv. Ona je ranije izjavila da će izvršna vlast Europske unije preispitati zaštićeni status vukova.

Ponija Dolly vuk je ubio početkom rujna, kada je bio na ispaši zajedno s drugim ponijem u vlasništvu obitelji Von der Leyen u blizini Hannovera u sjevernoj Njemačkoj. "Cijela obitelj izuzetno je uznemirena viješću", rekao je tada glasnogovornik predsjednice Komisije, a sada su nadležne vlasti dopustile usmrćivanje dotičnog vuka.

Vuk je takozvani problematični vuk, što je koncept u njemačkom zakonodavstvu o zaštiti prirode koji se primjenjuje kada vuk opetovano napada stoku ili na neki drugi način ugrožava ljude i druge životinje te olakšava izdavanje iznimne dozvole za odstrel.

Preispitivanje zaštićenog statusa vukova

Prema riječima glasnogovornika, životinja je osim ponija usmrtila ukupno 12 ovaca i krava. No nije komentirao je li upravo Dollyna smrt događaj zbog kojeg je izdana dozvola za odstrel.

Von der Leyen je u pismu njemačkim konzervativnim zastupnicima prošlog tjedna rekla da će Komisija preispitati zaštićeni status vukova. Iako nije izričito spomenula svog ponija u pismu, koje je citirala njemačka novinska agencija dpa, rekla je da Komisija "priznaje da povratak vuka i njegov rastući broj dovode do problema".

"Sve je više izvješća o napadima vukova na stoku i povećanim rizicima za ljude u pogođenim regijama", dodala je. Vukovi i druge velike zvijeri trenutno su pod strogom zaštitom prema EU direktivi o staništima, što znači da su svi oblici namjernog hvatanja ili ubijanja vukova u prirodi zabranjeni.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.