Vulkan na Islandu i dalje vrije

VULKAN ispod ledenjaka Eyjafallajoekull na jugu Islanda ne smiruje se i već četvrti dan vrije i izbacuje potoke lave, a okolno stanovništvo strahuje od jače erupcije.

Kako prenose svjetski mediji, vulkan se nalazi svega 120 kilometara jugoistočno od glavnog islandskog grada Reykjavika, čiji stanovnici sa zebnjom prate svaki njegov novi "dah“. Stručnjaci su se isprva pribojavali da bi vrelina lave iz vulkana mogla dovesti do otapanja velikih količina snijega, što bi prouzročilo velike poplave, no pažljivim praćenjem situacije seizmolozi su otkrili znatno veću opasnost.

Naime, mali vulkan ispod ledenjaka mogao bi "probuditi“ susjedni znatno veći i opasniji vulkan Katla, koji miruje od 1918. godine, a budi se svakih 50 do 80 godina. Njegova eventualna erupcija, upozoravaju seizmolozi, mogla bi doista izazvati naglo topljenje leda i katastrofalne poplave koje bi mogle nanijeti velike štete cijeloj zemlji.

Zbog erupcije je već evakuirano oko 500 stanovnika s toga područja, a zatvoreni su i aerodromi u Reykjaviku i susjednom Keflaviku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.