Wall Street oštro pao na početku tjedna

Foto: EPA

NA Wall Streetu su jučer burzovni indeksi oštro pali jer su ulagači nesigurni uoči sjednice američke središnje banke i objava kvartalnih poslovnih izvješća više od 100 kompanija. Dow Jones skliznuo je 0,77 posto, na 33.717 bodova, dok je S&P 500 potonuo 1,30 posto, na 4.017 bodova, a Nasdaq indeks 1,96 posto, na 11.393 boda.

Pritom su najviše pale cijene dionica u energetskom sektoru, u prosjeku 2,3 posto, što je posljedica pada cijena nafte. Oštro su pale i cijene dionica tehnoloških divova, kao što su Apple, Amazon.com i Alphabet, koji će ovoga tjedna objaviti kvartalna poslovna izvješća.

Ukupno će više od 100 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa ovoga tjedna objaviti rezultate, a ulagači su oprezni jer dosadašnji nisu impresivni. Izvješća je dosad objavilo više od 145 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, od čega ih je gotovo 68 posto ostvarilo veću dobit nego što se očekivalo.

No, analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u četvrtom lanjskom tromjesečju pale oko 3 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, dok se još početkom godine očekivao pad zarada za 1,6 posto.

Očekuje se manje povećanje kamatnih stopa

Na tržištu vlada oprez i zbog toga što se ovoga tjedna održava prva ovogodišnja sjednica čelnika Feda.

Ulagači se nadaju da će, s obzirom na popuštanje inflacijskih pritisaka posljednjih mjeseci, američka središnja banka kamate povećati za samo 0,25 postotnih bodova, a ne za 0,50 bodova, kao na posljednjoj lanjskoj sjednici.

Uz to, nadaju se da bi konačna kamata, na kojoj bi Fed zaustavio ciklus povećanja, mogla iznositi manje od 5 posto, premda je većina čelnika Feda poručila da će trebati povećati kamate iznad razine od 5 posto kako bi se suzbila inflacija.

Upravo zbog toga cijene su dionica od početka godine snažno porasle. "Tržište je posljednjih tjedana snažno poraslo, pa su ulagači oprezni na početku tjedna koji bi mogao znatno utjecati na smjer tržišta", kaže Keith Lerner, direktor u tvrtki Truist Advisory Services.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Doduše, londonski FTSE indeks ojačao je 0,25 posto, na 7.784 boda, no frankfurtski DAX skliznuo je 0,16 posto, na 15.126 bodova, a pariški CAC 0,21 posto, na 7.082 boda.