Wall Street pod pritiskom zbog Trumpa

Foto: EPA

NA WALL STREETU su jučer cijene dionica pale zbog političke nesigurnosti u Washingtonu, no veće gubitke spriječile su poruke iz Kine da je spremna kupovati više američkih proizvoda.

Dow Jones oslabio je 0,30 posto, na 26.891 bod, dok je S&P 500 skliznuo 0,24 posto, na 2.977 bodova, a Nasdaq indeks 0,58 posto, na 8.030 bodova.

Pad indeksa posljedica je političkih nesigurnosti nakon što je jučer objavljeno izvješće zviždača ukazalo na to da je predsjednik SAD-a Donald Trump koristio svoj položaj da bi upleo Ukrajinu u predsjedničke izbore 2020., ugrožavajući nacionalnu sigurnost SAD-a.

Prijava zviždača odnosi se na telefonski razgovor u kojem je Trump pritiskao ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da istraži Joea Bidena, najvjerojatnijeg kandidata demokrata na predsjedničkim izborima 2020., i njegova sina Huntera koji je radio za plinsku kompaniju u Ukrajini.

Zbog tog su izvješća u utorak zastupnici Demokratske stranke u Kongresu pokrenuli istragu za mogući opoziv Trumpa, koji tvrdi da nije učinio ništa loše.

Kratkoročna nestabilnost tržišta ili nešto drugo?

"Ako se ovo razvije u nešto više, za tržište će biti važno kako će reagirati potrošači", kaže Willie Delwich, strateg u tvrtki Robert W. Baird.

S druge strane, tržište su podržale naznake poboljšanja trgovinskih odnosa između SAD-a i Kine.

Kineski ministar vanjskih poslova kazao je jučer da je Kina spremna kupovati više američkih proizvoda, a da je Trumpova vlada pokazala dobru volju izuzevši brojne kineske proizvode s liste onih kojima će povećati carine.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,84 posto, na 7.351 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,44 posto, na 12.288 bodova, a pariški CAC 0,66 posto, na 5.620 bodova.