Wall Street skočio više od 1 posto, cijene nafte pale

Foto: EPA

NA WALL STREETU su burzovni indeksi skočili više od 1 posto, pri čemu su najviše porasle cijene dionica tehnoloških kompanija, a podršku tržištu pružio je i pad cijena nafte.

Dow Jones ojačao je 349 bodova ili 1.02 posto, na 34.707 bodova, dok je S&P 500 skočio 1.43 posto, na 4520 bodova, a Nasdaq indeks 1.93 posto, na 14.191 bod.

Nakon pada dan prije za više od 1 posto jučer su indeksi nadoknadili sve te gubitke, što se ponajviše zahvaljuje oporavku cijena dionica tehnoloških divova.

Najviše su poskupjele dionice proizvođača čipova, kao što su Nvidia, za 9.8 posto, i Intel, gotovo 7 posto, zbog čega je SE indeks poluvodičkog sektora skočio više od 5 posto.

Cijena dionica Applea porasla je, pak, osmi dan zaredom, nadoknadivši gubitke od početka mjeseca, a ojačala je i većina ostalih dionica tehnoloških divova.

Nakon što je snažno porastao za vrijeme korona-krize, posljednjih je mjeseci tehnološki sektor pod pritiskom, pa je Nasdaq indeks, koji je prepun tehnoloških dionica, nedavno zaronio u područje "medvjeda", 20 posto ispod svoje prethodne rekordne razine.

No posljednjih se dana oporavlja pa su, zahvaljujući tome, indeksi porasli u šest od posljednjih osam dana.

"Tržište 'medvjeda' predstavlja priliku za kupnju. Ulagači su konačno zaključili da je to dobra točka za ulazak na tržište. Nakon duljeg razdoblja vide više vrijednosti u tehnološkom sektoru", objašnjava Jake Dollarhide, direktor u tvrtki Longbow Asset Management.

Podršku tržištu pružio je i pad cijena nafte za 3 posto, što je ublažilo strahovanja od jačanja inflacije, koja se u SAD-u kreće na najvišim razinama u 40 godina, blizu 8 posto.

Kako bi suzbila inflaciju, američka središnja banka prošloga je tjedna povećala ključne kamate za 0.25 postotnih bodova, a sve je jasnije, po komentarima niza dužnosnika središnje banke, da će Fed na idućoj sjednici u svibnju povećati kamate za daljnjih 0.50 postotnih bodova.

A zbog toga će porasti troškovi zaduživanja potrošača i mnogih poslovnih sektora, pa se očekuje usporavanje rasta gospodarstva.

Ulagače su, pak, jučer ohrabrili dobri pokazatelji s tržišta rada. Prošloga je tjedna broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima u SAD-u pao na najnižu razinu u 52 godine, što pokazuje da se zbog rasta gospodarstva nezaposlenost i dalje smanjuje.

U fokusu ulagača bio je i sastanak NATO-a, lidera Europske unije i Skupine G7 najvećih svjetskih gospodarstava u Bruxellesu o invaziji Rusije na Ukrajinu, koja je ušla u drugi mjesec.

Lideri Zapada dogovorili su da će povećati vojnu pomoć Ukrajini i pojačati sankcije Rusiji.

A na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0.09 posto, na 7467 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0.07 posto, na 14.273 boda, a pariški CAC 0.39 posto, na 6555 bodova.