WAZ potvrdio: Povlačimo se iz Srbije!

NJEMAČKA medijska grupa WAZ, nezadovoljna tretmanom u Srbiji, povlači se iz te zemlje i najavljuje prodaju svojih udjela u nekim srpskim tvrtkama, prenose beogradski mediji.

WAZ je, kako se navodi, srpskom predsjedniku Borisu Tadiću nedavno uputio pismo u kojem je od njega zatražio pomoć i podršku u postupku preuzimanje lista Večernje novosti, no čini se da su u toj namjeri bili onemogućeni, te je to jedan od razloga koji ih je motivirao na "pakiranje kofera".

Dio srpskih medija je u priči oko odlaska WAZ-a iz Srbije otišao i korak dalje, pa je u nekima od njih pisano da je Tadiću iz WAZ-a poručeno da njihov odlazak neće biti nimalo tih niti samozatajan, a zaprijetili su da će, uz podizanje medijske prašine, aktivno lobirati među njemačkim industrijalcima i poduzetnicima kako bi ih nagovorili da ne ulažu u Srbiju.

WAZ: ne namjeravamo otići u svađi

No takve je tvrdnje opovrgao glasnogovornik WAZ-a Paul Binder, koji tvrdi da su tvrdnje o navodnim pritiscima na politički vrh u potpunosti izmišljene, te da kompanija nema namjeru otići iz Srbije u svađi. Binder je ipak potvrdio da je direktor WAZ-a Bodo Hombach doista poslao pismo Tadiću, no kaže kako je u njemu zamolio srpskog predsjednika da im pomogne kako bi njihov izlazak iz zemlje bio u skladu sa zakonom i na fer način. WAZ će također, dodao je, udjele u srpskim kompanijama prodati u dogledno vrijeme, štiteći vlastite interese i kapital.

WAZ u Srbiji posjeduje 55 posto dionica novosadskog lista "Dnevnik", 50 posto dionica u dnevnom listu "Politika" i stopostotni udjel u tvrtki "Štampa".

Njemačka medijska grupa je, podsjetimo, snažno prisutna i u Hrvatskoj, kao suvlasnik medijske kuće EPH, koja u svojim rukama ima većinu najznačajnijih medija u zemlji poput dnevnih listova Jutarnji list i Slobodna Dalmacija, Sportskih novosti, tjednika Globus i Glorija i još nekoliko izdanja popularnih časopisa.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.