WikiLeaks: Microsoft je Ben Aliju pomagao u kontroli interneta i represiji Tunižana

NAKON što je WikiLeaks u optjecaj pustio preko 250.000 američkih diplomatskih depeša, svakog dana se, kako korisnici pregledavaju materijale, u medijima pojavi pokoja zanimljiva crtica iz tih prepiski.

Microsoft indirektno potpomagao represiju nad Tunižanima

Tako portal Salon donosi zanimljivu priču o tome kako su američki diplomati u Tunisu sa skepsom gledali na ugovor između Microsofta i tuniskih vlasti na čijem je čelu tad bio danas svrgnuti predsjednik Ben Ali. Dužnosnici ambasade su State Departmentu izrazili zabrinutost zbog činjenice da se u okviru ugovora Microsoft obvezao uložiti u IT trening tuniskih policijskih i vojnih snaga, kao i razvoj it tehnologija općenito, a tuniska vlada je pristala kupovati isključivo Microsoftov licencirani software.

"Microsoftovo odbijanje da u potpunosti obznani detalje ugovora dodatno naglašavaju sklonost tuniske vlade tajnosti, umjesto transparentnosti. U teoriji je povećanje tuniskih policijskih sposobnosti putem IT naobrazbe pozitivno, ali s obzirom na praksu vlade da kontrolira internet, jasno je da će Microsoftova podrška vladi omogućiti da još bolje kontrolira svoje građana i suzbija slobodu govora. Bez obzira na sve, Microsoft će iz ugovora izvući više koristi nego što će uložiti", stoji u depeši.

Kontroverze oko zaposlenika Blackwatera u Iraku

Još jednu zanimljivu priču izvukao je AFP, koji je objavio depešu u kojoj ambasada u Iraku ministarstvu izražava zabrinutost zbog mogućeg zahtjeva vlade da zabrani pristup zemlji svim bivšim zaposlenicima privatne sigurnosne službe Blackwater.

Naime, Iračani su tvrtki Blackwater zabranili djelovanje u zemlji nakon zloglasnog pokolja na Trgu Nisour 2007. godine. Tada su petorica zaposlenika bezrazložno ubila 14 ljudi, nakon čega je američki sud odbacio optužbe protiv njih. Međutim američka ambasada i tvrtke u Iraku i dalje su se nastavile oslanjati na privatne plaćenike, što je značilo da su se stotine zaposlenika Blackwatera samo prebacile u redove firmi poput Tripla Canopy i DynCorps koji su nastavile s istom praksom.

"Vladin glasnogovornik nam je dao do znanja da vlada razmišlja o tome da izbaci sve bivše Blackwaterove zaposlenike van Iraka, što bi moglo jako zakomplicirati funkcioniranje sigurnosne službe ambasade. Koliko mi znamo, triple Canopy zapošljava stotine njihovih bivših zatvorenika", stoji između ostalog u depeši iz 2010. godine. Nešto kasnije Irak je ipak zatražio izgon 250 bivših Blackwaterovih zaposlenika, a pretpostavlja se da je američka administracija zamaskirala ostanak još stotina njih i nakon toga.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.