KORONAVIRUS

YouTube obrisao 30.000 snimki koje šire teorije zavjere o cjepivima

Screenshot: YouTube

YOUTUBE je u zadnjih pet mjeseci obrisao više od 30 tisuća snimki koje su širile teorije zavjere o cjepivima protiv covida-19, objavio je taj internetski div.

Glasnogovornica YouTubea rekla je da su dotične snimke bile u kontradikciji s informacijama o cjepivima koje dolaze od Svjetske zdravstvene organizacije i drugih zdravstvenih autoriteta, poput britanskog NHS-a (sustava javnog zdravstva).

YouTube je lani u listopadu najavio zabranu dezinformacija o cjepivima kako bi suzbio pokušaje diskreditacije globalne kampanje cijepljenja protiv covida-19.

Lani uklonili 800 tisuća snimki

Kompanija navodi kako je lani uklonila više od 800 tisuća snimki kojima su se širile dezinformacije o pandemiji koronavirusa. Ta brojka pokriva veći broj tema od samog cjepiva, ali svim tim snimkama zajedničke su medicinski nepotkrijepljene tvrdnje o koronavirusu.

Neke od snimki navodile su lažne tvrdnje o cjepivu koje ubija ljude, uzrokuje neplodnost ili sadržava tajni mikročip koji će cijepljenjem biti usađen ljudima.

U ranim stadijima pandemije, piše BBC, YouTube je bio svojevrsno utočište za mnoge teoretičare zavjere koji su iznosili neutemeljene tvrdnje o covidu-19, pa čak i lažne tvrdnje o čudesnim lijekovima.

Usprkos zabrani takvog sadržaja na YouTubeu, otkrivanje i brisanje takvih videa i dalje je velik izazov za YouTube i ostale društvene mreže.

Pročitajte više